RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Розстріли на Майдані: суд дозволив допитати фігурантів прокремлівського фільму про Україну

Святошинський районний суд Києва погодився викликати на допит двох громадян Грузії Кобу Нергадзе і Олександра Ревазішвілі, які фігурували в скандальному фільмі "Україна: приховані істини".

Про це повідомило УНІАН.

Відзначається, що клопотання про їх виклик подали адвокати п'ятьох екс-беркутівців у справі про вбивства на Майдані 20 лютого 2014 року.

Головуючий суддя Сергій Дячук зазначив, що через Міністерство юстиції в офіційні органи Вірменії, де тимчасово проживають згадані громадяни Грузії, повинен бути спрямований міжнародний правовий запит про організацію такого допиту. На думку захисту, зазначені громадяни Грузії можуть надати свідчення про те, що по мітингувальникам і правоохоронцям вівся вогонь з будівель Національної музичної академії та готелю "Україна".

Проти допиту цих громадян виступила адвокат потерпілих Євгенія Закревська. Вона вважає, що захист беркутівців намагається перекласти відповідальність з них. Вона зазначила, що в згаданому фільмі грузини плутають дати і події періоду Революції гідності і показують документи з граматичними помилками.

Ці громадяни Грузії фігурували 20-хвилинному документальному фільмі італійського журналіста Джіана Мікалессіна "Україна: приховані істини", опублікованому в інтернеті в листопаді 2017 року. У фільмі кілька громадян Грузії стверджують, що вони були снайперами, які розстрілювали солдатів "Беркута" і майданівців. Ці люди стверджують, що "входили в команду (політика Міхеїла) Саакашвілі", і прибули до Києва в січні 2014 року. За словами цих людей, їх "курував (нардеп) Сергій Пашинський". Аналітики стверджують, що фільм і інформація в ньому - фейк і прокремлівська пропаганда.

Раніше волонтери опублікували унікальне відео про розстріл Майдану.