RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Прокурор розповів про порушення Апеляційного суду Херсона

Прокуратура Херсона виявила масові порушення у діях кількох суддів Апеляційного суду.

Про це йдеться у зверненні прокурора області Віталія Тригубенка до Верховного суду, передає "Главком".

У тексті документу йдеться про розгляд апеляційної скарги прокурора у провадженні посправі Гагіка Шагеновича Галустяна у підготовці замовного вбивства та замаху на знищення чужого майна.

Так, 18 березня Галустяну було подовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Прокурор Павло Мошковський подав апеляційну скаргу на це рішення.

Розглядати кримінальне провадження мали судді Херсонського апеляційного суду Ігор Калініченко, Ольга Калініна та Наталія Коломієць. 12 квітня суддя Калініченко призначила апеляційний розгляд на 7 травня, тобто більш як за місяць з часу розподілення провадження та лише за 10 діб до закінчення строку запобіжного заходу, обраного Галустяну. Та розгляд не відбувся, бо судді Калініна та Коломієць заявили самовідвід на підставі того, що брали участь у провадженні під час досудового розслідування.

Прокурор зауважив, що Апеляційний суд заздалегідь не перевірив, чи судді брали участь у досудовому розслідуванні.

"Ніщо не заважало їм раніше, ще до 7 травня зробити самовідвід", - каже він.

За словами прокурора, також 10 травня провадження було розподілене між другою колегією суддів: Ігорем Калініченком (суддя – доповідач), Ольгою Полікарповою та Володимиром Бугриком. Тоді обвинувачуваний, який є громадянином Вірменії, заявив, що потребує перекладача.

"Він понад 10 років мешкає в Україні, вільно володіє українською та російською мовами", - розказав прокурор.

Судді надали перекладачів, однак під час засідання з порушенням законодавства задовольнила заяву обвинуваченого про відвід перекладачам. В ухвалі про відвод йдеться, що перекладачі не є компетентними, а це суперечить попередньому рішенню колегії.

Апеляцію було відкладено на 15 травня, однак за день до цього суд задовольнив заяви суддів Бугрика та Полікарпової про самовідвід з підстав того, що близький родич потерпілого працював помічником судді в цивільній палаті апеляційного суду Херсонської області, а також вони не мають достатньої практики для розгляду кримінального провадження.

"Ухвала є безпідставною та необґрунтованою, оскільки в матеріалах провадження відсутні будь-які підтвердження того, що саме близький родич потерпілого працював помічником суддів Бугрика та Полікарпової, а посилання на відсутність достатньої судової практики взагалі суперечить вимогам п. 1 ч. 1 ст. 27 Закону про судоустрій ", - наполягають у прокуратурі.

Прокурор підкреслює, що судді Бугрик та Полікарпова могли заявити про ці обставини раніше. Розподілити провадження серед інших суддів не вдалося, оскільки не вистачило суддів для розподілу справи. Тим часом спливли 60 діб запобіжного заходу та обвинувачуваного звільнили із СІЗО. Прокуратура очікує, доки Верховний суд призначить новий суд і нових суддів для розгляду справи. Прокурор попросив у Верховного суду притягнути суддів Херсонського апеляційного суду Калініченка, Бугрика та Полікарпову до дисциплінарної відповідальності.