RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Як покарати президента Зеленського? Верховний суд просить роз'яснень

У п'ятницю, 18 вересня, пленум Верховного суду України звернувся до Конституційного суду щодо офіційного тлумачення ч. 1 ст. 105 Конституції в аспекті можливого притягнення президента України до адміністративної відповідальності.

Як повідомляє прес-служба суду, за відповідну постанову проголосували 144 судді ВС.

Доповідач з цього питання суддя Палати ВС Леонід Лобойко зазначив, що відповідно до ч. 1 ст. 105 Конституції президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Але в Основному Законі не конкретизовано, в чому саме вона полягає.

Існує роз'яснення, що президента України протягом терміну перебування на цій посаді не можна притягнути саме до кримінальної відповідальності і можна усунути з посади тільки на підставі конституційної процедури імпічменту.

"Питання про те, чи можна Президента України притягнути до адміністративної відповідальності, Конституційний Суд України не розглядав", - зазначив Леонід Лобойко.

У той же час президент України є суб'єктом окремих адміністративних правопорушень. Зокрема, він підпадає під дію антикорупційних вимог, заборон і обмежень, порушення або недотримання яких є підставою для притягнення його до адміністративної відповідальності.

"Пленум Верховного суду вирішив звернутися до Конституційного суду з поданням щодо офіційного тлумачення норми Основного Закону (ч. 1 ст. 105) про можливе притягнення Президента України до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, вчинене під час виконання ним повноважень", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий заплатити штраф, якщо його візит в кафе в Хмельницькому, де він і його супутники були без масок, визнають порушенням карантину.