RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Обвинувачені НАБУ у гучній енергетичній корупції продовжують вести бізнеси в країнах ЄС - реєстр

Мартиненко, Недашковський, Поліщук, Тюрін, Годунок, Мусевич та інші фігуранти вже 8 років залишаються без покарань

У грудні 2015 року Національним антикорупційним бюро було відкрито кримінальне провадження за участю екснародного депутата, колишнього голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Миколи Мартиненка та посадових осіб структурного підрозділу "НАЕК "Енергоатом". Серед фігурантів називали екс-керівника"Енергоатому" Юрія Недашковського, його радника Олега Поліщука, експредставника "Енергоатому" в Брюсселі Андрія Тюріна, першого заступника директора ВП "Атомкомплект" Валерія Годунка тощо. З плином 8 років від початку слідства, вони не отримали покарань, повідомляє Парламент.ua.

Як інформувало НАБУ, за кримінальним провадженням №52015000000000009 від 11.12.15, ексдепутат Мартиненко у змові з 3 особами протягом 2008–2012 років організував схему на "Атомкомплект" ДП "НАЕК "Енергоатом", яка завдала шкоди державі на 6,4 млн євро.

НАБУ було відкрито також кримінальне провадження №52018000000000153 від 28.02.18 щодо заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" (справа стосовно двох представників "Bradcrest Investment S.A").

Серед спільників Мартиненка НАБУ називало: Олега Поліщука (директор із запобігання і протидії корупції – радник Недашковського), Наталію Мусевич (виконавчий директор з юридичних питань та супроводу процедур закупівель), Валерія Годунка (перший заступник директора ВП "Атомкомплект"), Ілону Заєць (директор центру зовнішніх інформаційних комунікацій) та згаданого вище Андрія Тюріна (представник "Енергоатома" в Брюсселі).

У кінці жовтня 2019-му ВАКС об'єднав дві справи щодо Мартиненка та інших в одну. Та у 2022-му ВАКС знову роз'єднав провадження "через постійне затягування часу зі сторони представників захисту".

У 2023-му ВАКС, зокрема, довелося 13 разів призначати фігурантам безплатних адвокатів.

З 2022 року Мартиненко на волі, бо вніс призначену судом заставу. Продовжує перебувати на волі і невідомо де й Андрій Тюрін.

Офіс "Енергоатому" в Брюсселі, що він очолював, був закритий у 2020. Цим роком датоване й остання декларація Тюріна до НАЗК, згідно з якою він мав у власності три іноземні компанії - у Бельгії (KYIV BRUSSELS NETWORK) та Словаччині (U-Vision, s. r. o.), що наразі функціонують. На них не накладені арешти, їх рахунки не заблоковані, жодних інших санкції з метою компенсації завданих державі збитків до Тюріна та його активів не застосовано.

"Тюрін може переховуватися закордоном, хоч і є особою мобілізаційного віку", вказують журналісти.

За 2019 рік Тюрін задекларував майже 3,7 млн грн доходу від підприємницької діяльності, якою він займався працюючи в "Енергоатомі", де його зарплата складала понад 1,3 млн грн на рік. В той час "Енергоатомом" керував Юрій Недашковський.

Фото: УНІАН

Його підозрюють у виведенні 4,56 млн грн з ДП через сумнівні тендери. Недашковського називали ставлеником Мартиненка, а Тюріна до схем залучав сам Недашківський, пише видання.

НАБУ протягом останніх років не коментують свою найгучнішу корупційну енергетичну справу та причин, з яких за 8 років жоден з причетних до грабування "Енергоатому" не поніс покарання.

Журналісти зауважуть, що у 2017 НАБУ заявляло про можливості Мартиненка впливати на дії прокурорів Генпрокуратури та рішення суддів, що підтверджувало виявлене електронне листування у пошті секретаря Мартиненка.

"Зважаючи на "ефективність" кількарічного і врешті безрезультатного переслідування ключових фігурантів енергетичного провадження, очевидно, що в НАБУ мали рацію. А сьогодні ступінь впливу Мартиненка на судові та правоохоронні органи, схоже, що ніхто не розслідує і заходів протидії не вживає", - йдеться у матеріалі.