RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

На прикладі Білорусі: Україні дали пораду, як боротися з "російським світом"

Аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич вважає, що для боротьби з "російським світом" Україні необхідно скористатися прикладом Білорусі.

Про це він сказав в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, навіть якщо реінтеграція відбудеться на українських умовах, держава зіткнеться з певними проявами "недорозвиненої місцевої ідентичності".

"Але якщо чекати, що люди самі зміняться, то нам доведеться чекати кілька поколінь. Якщо працювати, то зміни можливі. Мова йде не про агітацію в лоб. Наприклад, що намагається зробити сьогодні в Білорусі Олександр Лукашенко?" - сказав Тишкевич.

Він додав, що на сьогоднішній день інформаційне поле Білорусі залежне від Росії, але в Білорусі не намагаються прямо протиставляти себе росіянам.

"Що роблять? У Росії розкручується термін "Велика вітчизняна війна". У Білорусі вносять корективи: добре, Велика вітчизняна війна, але розповідають про захист Брестської фортеці в 1939 році. У Білорусі нагороджують ветеранів армії Андерса, які брали Монте-Кассіно (в 1944 році - "Апостроф")", - уточнив аналітик.

Тишкевич підкреслив, що так у свідомості людей ці речі розмиваються: не "Велика вітчизняна", а вже - "Друга світова". При цьому якщо з Олександра Невського в Росії роблять воїна, то в Білорусі єдине його досягнення - в тому, що він вдало одружився.

"Та ж історія з Донбасом. Зробити його європейським - взагалі не проблема. На честь кого названа Юзівка? Перші аптеки, перша залізниця ... Є прекрасна ідентичність Донбасу, давайте ставити пам'ятники нашим героям: Юзу, Гаскойну, Бальфуру, Гартману, аптекарям Лоні і Фрішенбрудеру, які врятували три тисячі осіб під час епідемії ", - сказав експерт.

Він уточнив, що якщо просто прийти на Донбас з декомунізацією і поставити пам'ятник Петлюрі, то в Донецьку його на другий день обіллють фарбою, яка б влада не була. Аналітик підсумував, що за допомогою такої ідентичності можна розити маркери "російського світу", адже Донбас побудували європейці.

Повне інтерв'ю експерта читайте в матеріалі "Апострофа": "Україна поверне Крим і Донбас за однієї умови - політолог Тишкевич про план Кремля і військову загрозу з Білорусі".