RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Для них каналізація - дивина: блогер розповіла про навалу переселенців з РФ на Донбас

Блогер і письменниця з Луганської області Олена Степова розповіла про те, хто тепер живе в покинутих квартирах і будинках на окупованих територіях Донбасу.

Відомостями вона поділилася в інтерв'ю "Апострофу".

"У мене дуже багато знайомих шахтарів у Павлоград переїхали, тому що не змогли витримати те, що там відбувається. Але там, в окупації, у них залишилися батьки, там у них залишилися дома, і вони намагаються їх рятувати. Не звинувачуйте цих людей у тому, що у них там батько залишився або дружина", - розповідає Степова.

Вона пояснює, що покинуте житло практично відразу "націоналізують" і віддають так званим "захисникам Новоросії", які приїхали з Росії.

"Тому що за останні роки на Луганщину понаїхали такі панянки з Комі, Удмуртії, Твері або Казані, що їм більше подобаються квартири, ніж приватні будинки. А якщо вже будинок, то тільки повністю мебльований, з усім необхідним. Дуже вередливі і примхливі вони, переселенці з іншого боку", - каже письменниця.

За словами Степової, таких "переселенців" з РФ дуже багато. Для багатьох жителів російських сіл і маленьких міст стали дивиною такі буденні речі як вода, каналізація та інтернет. Більш заможні росіяни вимагають для себе квартир у Донецьку та Луганську.

"І от якщо ти не переоформив документи – тобто не здав українські документи і не отримав документи про право власності від ЛНР – твій будинок або квартира "націоналізується". Ти втрачаєш на нього всі права. І його віддають тим "переселенцям", - зазначає письменниця. Також вона додає, що частими є випадки побутового мародерства, коли речі з покинутих будинків забирають собі сусіди і рідні. "Там теж думають, що нам Держдеп за "зраду "Новоросії" платить мільйони доларів", - говорить вона.

Степова зазначає, що про ці факти не говорять в Україні, тому багато людей не розуміють, що таке війна і обнуління моралі, що таке пропаганда.

"Як це, коли ти вранці відводиш дитини до школи, а ввечері забираєш вже з кадетського військового корпусу", - заявила вона.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Олени Степової "Апострофу" – "Українці можуть догратися, і Донецька і Луганська області будуть в кожному місті - блогер з Донбасу".