RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Далеко не одне й те ж: в Україні доступно пояснили, чим ситуація в Каталонії відрізняється від Криму

Історичний шлях Каталонії значно відрізняється від кримського, що робить безглуздим проведення будь-яких історичних паралелей між політичними процесами в даних регіонах.

Про це на сайті видання Крим.Реалії написав журналіст Віталій Портников.

Журналіст нагадав, що Каталонія, на відміну від інших регіонів Іспанії, практично не зазнала арабського завоювання і має значні цивілізаційні та культурні відмінності. Каталонці методично борються за автономію і незалежність протягом багатьох сотень років.

"З Кримом історія розпорядилася інакше. Після окупації півострова військами імператриці Катерини ІІ його державність була повністю ліквідована, а більша частина корінного населення завойованої країни буквально "видавлена" в Османську імперію", - зазначив журналіст.

Підготовка до референдуму в Каталонії про незалежність проводилася відкрито, а в місцевий парламент раніше обиралися політичні сили, які в своїх програмах вказували незалежність регіону в якості своєї мети.

"На голосування в каталонському парламенті не впливали чужоземні війська, голосування в парламенті Криму проводилося під дулами автоматів. Під контролем окупаційних військ пройшов і "референдум" в Криму. Але найголовніше – це не був референдум про незалежність! Це був референдум про приєднання до Росії", - резюмував Портников.

За його словами, рішення місцевого парламенту про незалежність Криму було прийнято, тільки щоб дозволити анексувати регіон відповідно до законодавства РФ.

Докладніше про відмінності ситуації в Каталонії, Криму та Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": Чому Каталонія - не ДНР-ЛНР і Крим: найважливіша відмінність.