RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Краща пропаганда - гаманець і холодильник: в Україні оцінили шанси "повернути" жителів ОРДЛО

Ментально повернути в Україну людей, які проживають на окупованих територіях Донбасу можна комплексом заходів, які доведуть, що при окупантах їм жити значно гірше, ніж на вільних територіях. Однак патріотів України зробити з них малоймовірно.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів донецький журналіст і блогер Денис Казанський.

Він зазначає, що в Україні відсутня централізована пропаганда на відміну від Росії. Тут є багатоголосся в ЗМІ, які так чи інакше, але дотримуються проукраїнської лінії.

"Можливо, хтось веде свою пропаганду, виходячи з якихось своїх міркувань, але це не централізована розсилка темників або інструкцій з Адміністрації президента, що ось прямо всі беруть під козирок. Ні, це не так. Централізованої пропаганди немає", - вважає Казанський.

При цьому він зазначає, що Україна не потребує пропаганди, а повернути людей з ОРДЛО можна комплексом певних заходів.

"Найкраща пропаганда – це те, що відбувається насправді, це твій гаманець, це твій холодильник. Якщо люди бачать, що в українські часи на шахті Засядька вони заробляли півтори тисячі доларів на місяць, а зараз їм видають в якості нагороди пакет з продуктами – крупа якась, соняшникова олія і так далі...", - каже журналіст.

За словами Казанського, багато людей на окупованих територіях до сих пір впевнені в тому, що в Києві дійсно карають за російську мову.

"Так, але я не впевнений, що це можна якось перебити. Я дивився телевізор тоді, з української сторони були якісь очевидні доводи, які все це спростовували. Але люди досі там впевнені, що тут карають за російську мову, що тут люди сіллю розплачуються в маршрутках", - говорить він.

Також Казанський вважає, що громадяни, які розчарувалися у владі окупантів не стануть прихильниками України.

"Навряд чи. Вони розчарувалися, але вони ж не стали від цього патріотами України. Тобто вони розчарувалися, вони кажуть, що нас кинули, нас зрадили", - говорить він.

Як аналогію він призводить погляди комуністів, які мріють відродити СРСР і Сталіна.

"І зараз ті сепаратисти, які залишилися не при справах, думають приблизно так само. Вони кажуть: "Ми ж не за це боролися. Ми боролися за інший ідеал. І ми віримо, що той ідеал ще прийде". Наприклад, багато хто залишився прихильником Стрєлкова, який в опалі сидить в Росії. Вони кажуть, мовляв, Стрєлков повернеться – і тоді все буде по-справжньому. Мовляв, у якийсь момент негідники Стрєлкова прибрали, і після Стрєлкова прийшли зрадники. Ось так вважає багато хто", - констатує Казанський.

Читайте також повний текст інтерв'ю Казанського на "Апострофі": Україна втратила Донбас не 2014-го, в Порошенка був шанс покарати винних - журналіст Денис Казанський.