RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Була знижена соціальна відповідальність: Забужко відповіла, чи винні жителі Донбасу в розв'язанні війни

Населення Донбасу несе певну частину відповідальності за розв'язання війни на Сході України, але звинувачувати лише його у всіх проблемах регіону неправильно.

Про це розповіла українська письменниця Оксана Забужко, передає видання РБК-Україна.

"Ну, мабуть, частково певну роль у трагедії Донбасу таки зіграв низький рівень громадянської свідомості, чи точніше навіть – політичної культури: коли більшість людей просто не звикла брати участь у суспільному житті. Донбас – він же значно більше “протекціоністський”, ніж навіть усі інші наші індустріальні реґіони", - розповіла письменниця.

При цьому Забужко вважає, що на дану ситуацію вплинула "професійна деформація" місцевих жителів, які вже кілька поколінь працюють на небезпечних шахтах і фактично не мають можливості впливати на процес виробництва, що призвело до атрофії ініціативи.

"Але те, що відбулося, - це, звичайно, непомірно жорстока плата за таку знижену соціальну відповідальність. І взагалі, звинувачувати місцеве населення в тому, що от, мовляв, у Харкові вдалося відбитися, а в Донецьку ні, - це, по-моєму, останнє діло. Це такий класичний “віктім блеймінґ”, все одно, що звинувачувати жертву зґвалтування. До речі, якраз “віктім блеймінґ” - це й є чистий, стовідсотковий “совок”, ще сталінського розливу" - це і є чистий, стовідсотковий "совок", ще сталінського розливу", - підсумувала Забужко.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі показали позиції, з яких проросійські бойовики на Донбасі здійснюють обстріл укріплень української армії та цивільного населення.