RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У Київській області знайшли нелегальних "старателів", що копають торф

У Київській області нелегально копають торф, і жителі Макарівського району, після марних скарг місцевої влади, вирішили звернутися за допомогою до преси.

Про нелегальний бізнес "старателів" повідомив Інформатор.

Журналісти оглянули мінімум три незаконно розроблених родовища торфу. Так, відразу за мостом через річку Здвиж, в очеретяних заростях, виявили спецтехніку, яка і видобувала надра для їх подальшого вивезення. Зібравши відповідні фото- та відеоматеріали, які свідчать про незаконний видобуток торфу, журналісти прибули в Макарів і написали заяву в місцеву поліцію.

Під час розмови з місцевими жителями, виявилося, що нелегальний видобуток торфу процвітає на Макарівщини вже не один десяток років. Рудники, які вдалося виявити журналістам, розташовані на території Плахтянської сільської ради. Однак від видобутку торфу і його вивезення самоскидами страждають селяни прилеглого населеного пункту Лозовик.

"Ми намагалися цьому протистояти (нелегальному видобутку торфу -" Апостроф "), тому що вони (копачі -" Апостроф ") дорогу нам паскудять. З цього приводу ми зверталися до сільської, районної та обласної рад. Тоді вони почали їздити по грунтових дорогах, це все триває дуже давно, років 15-18 точно. Колись тут законно працювало підприємство "ГавронщінаТорф". Вони добували торф, крихту робили, а потім поїхали звідси, можливо через те, що села газифікували і потреба в паливі зникла. раніше ж обліковець був, він знаходився на місці видобутку, з цього ж і податки відповідні сплачувалися, а зараз? Зараз одна машина заїхала разом з трактором, набрали і поїхали собі", - запевняють селяни.

Виявилося, що спроби селян перешкодити діяльності торфокопателей таки знайшли відгук серед місцевих чиновників.

"Розумієте, це ж не наша земля, Лозівська територія йде до річки, а за нею Плахтянка. Тому нам сказали, що це не наша земля, це Плахтянська сільська рада і щоб ми сильно не обурювалися і не виступали проти", - йдеться в коментарі .

Однак, через незаконний бізнес з видобутку надр, жителі Лозовик регулярно страждають.

"Ці ями ніхто після себе не засинає, викорчувані дерева ніхто не прибирає. Ці торфовища постійно горять, диму багато, а ніхто за це не відповідає і достукатися ні до кого не можна", - скаржаться селяни.

Як кажуть вже жителі Плахтянка, нібито їх сільський голова Олександр Сорочан і пов'язаний з незаконним видобутком піску і торфу на ввіреній йому території. Свідченням цього є проведені неконкурентні закупівлі послуг з викорчовування коріння дерев і їх вивезення, ніж власне можна було приховати видобуток торфу людьми сільського голови. Так само на користь "додаткових доходів" Сорочана від нелегального видобутку свідчить і майно, яким де-факто володіє або розпоряджається голова Плахтянської сільради.

Коментуючи ситуацію з незаконним видобутком торфу в телефонній розмові Олександр Сорочан запевнив, що не має ніякого відношення до розкрадання надр.

"Коли я їжджу, то все тихо, тому що бачать, що глава їде і тому ніхто нічого не краде. А коли глава захворів, у відпустці або машина зламалася, то в цей час є можливість красти. Вони набігами це роблять: заїхали, накопали один-два вантажівки і поїхали. З мого боку були заяви, я про це неодноразово повідомляв у поліції. Але не спійманий - не злодій", - стверджує сільський голова Плахтянка.

Інформацію про постійні звернення Сорочана в поліцію не підтвердив начальник Макарівського відділення.

І "наскоком", як каже сільський голова, торф ніхто в Плахтянка не видобуває. У заростях очерету вже облаштовані місця для спецтехніки, яку іноді навіть не ховають і залишають посеред поля, місцеві ґрунтові дороги покриті слідами гусенечном навантажувачів, а торф великими купами вільно лежить серед фермерських господарств і просто на узбіччях.

Олександр Сорочан, за розповідями селян, або сам безпосередньо фінансово зацікавлений в діяльності "копачів", або приховує діяльність осіб, з якими особисто знайомий.