RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

У ЗМІ розповіли, як заступник голови Дніпропетровської облради Олійник підпорядкував бюджет області своїм компаніям

Обласна рада Дніпропетровської області виділила величезні суми на дороги, при цьому медицина та інші галузі залишилися недофінансовані. Журналісти пов'язують це з тим, що власником компаній по ремонту доріг є перший заступник голови облради Святослав Олійник і він намагається забезпечити держзамовленнями свої компанії, передає From.ua.

Також вони називають Олійника негласним "смотрящим" за областю. Раніше він був прокурором Дніпра, членом БЮТ і Партії регіонів, а зараз є головою фракції "Відродження" в обласній раді і на посаді намагається "всі ключові фінансові та кадрові питання замкнути на себе".

Зазначається, що з липня до початку вересня нинішнього року, компанії, афілійовані з Олійником, отримали з бюджету області понад 200 млн грн.

Олійник і раніше отримував бюджетні гроші, при цьому його компанії регулярно залишали недобудови - зокрема, спортивні об'єкти та дитячі садки. Державні органи припинили з ним співпрацю в певний період, але зараз вона відновилася.

За даними eData і ProZorro, компанія "Спецдоррембуд", пов'язана з Олійником, отримувала ці 200 млн безліччю частих траншей - близько 60-ти від декількох сотень тисяч до декількох мільйонів кожен. При цьому у вересні швидкість виведення грошей з бюджету на компанії Олійника досягла 10 млн грн в день, а його мета, як повідомляють ЗМІ, 1 млрд гривень, оскільки саме стільки складають зобов'язання його компаній перед кредиторами, в числі яких і держава.

1
1 / 1
2
1 / 1
3
1 / 1
4
1 / 1
5
1 / 1
6
1 / 1
7
1 / 1
8
1 / 1

За даними YouControl, уповноваженою особою "Спецремдорбуд", яка отримала 200 млн гривень, є Тарас Палій. Він володів компанією Україно-польське підприємство з іноземними інвестиціями УПС, яка до втечі Віктора Януковича отримувала мільярдні держзамовлення на ремонт доріг, і при цьому ефективних робіт не проводила.

У 2014 році, коли губернатором області був призначений Ігор Коломойський, Олійник на посаді заступника глави області викрив Палія, той опинився за гратами за звинуваченням у розтраті бюджетних грошей, а потім був амністований. Його УПС перейшла у власність Олійника через підставних осіб.

Компанія продовжила займатися здійснювати неефективні ремонти доріг і отримала ряд претензій від служби контролю якості Укравтодору і вимога виправити недоліки за свій рахунок (йдеться про ділянки на трасах Дніпро - Запоріжжя і Дніпро - П'ятихатки). Грошей на роботи у компанії не виявилося, і Олійник продав її місцевому бізнесмену. Слід зазначити, що зобов'язання за колишнім власником залишилися, тому він і намагається, на думку місцевих активістів отримати максимальне фінансування з бюджету області.