RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

"Белавтодор" і український підприємець Частяков "гальмують" масштабний ремонт дороги під Житомиром - ЗМІ

Підприємець Геннадій Частяков, який з низкою білоруських компаній заснував представництво концерну "Белавтодор" в Україні, бере участь в блокуванні тендера на будівництво ділянки автодороги Н-03 в Житомирській області. До цього його співпраця з "Белавтодор" закінчилася кримінальним провадженням за фактом розкрадання держкоштів.

Про це пишуть "Коментарі".

"Всього за кілька годин до крайнього терміну подачі скарг три учасники тендеру на реконструкцію ділянки дороги Житомир-Чернівці подали в Антимонопольний комітет претензії до замовника будівництва. Проект на 400 млн грн тепер заморожений на невизначений термін - поки АМКУ не відповість кожному з скаржників", - пише видання.

Учасники торгів UA-2020-01-31-001529-c подали скарги майже одночасно в останній день, що може свідчити про змову. Журналісти припускають, що за скаргами ТОВ "Дорожнє будівництво" Альтком ", ТОВ" Будівельно-монтажна фірма "Еталон-Буд" і білоруське ВАТ "ДСТ № 4 м Брест" стоїть підприємець Геннадій Частяков, який представляє інтереси "Белавтодор" в Україні через ТОВ "Фінансова компанія Фінанс Капітал". Директором компанії працює Юрій Настенко, який раніше очолював Службу автомобільних доріг Черкаської області.

Частяков став відомим після скандальної закупівлі палива для Міноборони в 2014 році. У розпал війни з Росією ЗМІ написали, що паливо для реактивних двигунів для потреб відомства поставляють партнери сім'ї начальника Генштабу ВС Михайла Куцина.

Тендер на 83 млн грн тоді виграло ТОВ "Авто Сіті Сервіс" Геннадія Частякова. Його дружина з дочками Куцина володіли львівським ПП "Львів сапфір", яке зареєстровано на території санаторію, який Куцин незаконно вивів з держвласності.

Через час в одну зі своїх компаній (ТОВ "ПЕК Плутос", ЄДРПОУ 36086323) Частяков заводить Авагіма Галстян з Міноборони, заступника керівника Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ. Він був фігурантом розслідування програми "Наші гроші" про готелі, які сини трьох колишніх директорів державного військового заводу "Артем" побудували на його території замість спорткомплексу.

З "Белавтодор" Частяков зав'язав тісні стосунки в 2015 році. У липні 2019 року слідче управління ГУ НП в Житомирській області відкрило кримінальне провадження №12019060000000250 по справі щодо розкрадання держкоштів у великих розмірах в результаті зловживання службовим становищем (до 12 років в'язниці).

Було встановлено, що чиновники Служби автодоріг Житомира в змові з низкою компаній, серед яких ВАТ "ДСТ №4 м Брест" і "Белавтодор-Україна", завищили ціну закупівлі товарів для ремонту дороги Житомир-Могилів-Подільський і привласнили близько 19 млн грн з бюджету.

Одним з ланок ланцюга було ТОВ "ТД Атлантик". Коли дружина Частякова Тетяна в 2019 році подавала декларацію зам командира роти в патрульної поліції Києва, то вказала "Атлантік" в якості місця отримання зарплати чоловіка. "Сімейство завдяки заробіткам Частякова на тендерах з білорусами не бідує: тепер начальник роти патрульної поліції внесла в декларацію BMW X4 за 2,3 млн грн", - додають журналісти.

На думку видання, справи, під які підводить білоруських партнерів Частяков, можуть не пройти непоміченими в адміністрації Лукашенка, адже експансію дорожніх будівельників на зовнішні ринки в Мінську курирує керуючий справами президента генерал-полковник Віктор Шейман.