RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Екс-главу "Автодоріг України" Гриненка запідозрили в підтримці "тендерних тролів" Амірханянів - ЗМІ

Екс-главу ДАК "Автомобільні дороги України" Артема Гриненка, який очолює "Всеукраїнську дорожню асоціацію", підозрюють в сприянні фігурантам кримінальних проваджень - компаніям Араїка Амірханяна і його сім'ї - за результатами аудиту роботи Гриненка з'ясувалося, що він причетний до організації сумнівних тендерів на закупівлю товарів для облавтодорів на 600 млн грн.

Крім того, він проводив кадрові призначення, вигідні Амірханяну, пише видання "Багнет".

Видання зазначає, що, працюючи в ДАК "Автомобільні дороги", Артем Гриненко проігнорував розпорядження голови "Укравтодору" про проведення закупівель через Prozorro і впровадив в компанії ПЗ стороннього виробника - ТОВ "АПС-Солюшнз". Як з'ясувалося, Акт прийому-передачі права на використання ПЗ APS Tender і Акт введення його в експлуатацію втрачені. При цьому "в тестовому режимі" здійснили "пробних" закупівель на суму 606,87 млн грн.

У листі аудиторам наступний глава ДАК, вказав на ряд претензій в роботі системи.

"Без єдиної методики проведення торгів був ризик порушення виконавцями правил закупівель через неузгодженість, не вжито заходів для встановлення критеріїв сумлінності учасників, якості і безпеки продукції. Поставки зривалися, затримувалися", - пише він.

За даними аудиторів, система APS не дає можливості подивитися, що відбувається всередині, немає модулів, які б дозволяли стежити за торгами онлайн. При цьому строки на надання пропозицій могли становити 4 години, а для проведення тендера рідко перевищували 24 години.

"За тестовий період з 790 торгів тільки одні пройшли в формі аукціону. Це означає, що на інші встиг податися тільки один учасник. Що, природно, не приводило до зниження стартової ціни", - йдеться в тексті.

Аудитори дійшли висновку, що закупівлі на більш, ніж 600 млн грн, організовані Гриненком на майданчику APS, пройшли непрозоро. На думку ЗМІ, ці закупівлі могли проходити в інтересах сім'ї Амірханян. Журналісти отримали довідку з правоохоронних органів, які аналізували ситуацію.

"Гриненко намагався надати перевагу в закупівлях структурам сімейства Амірханянів. Підтвердженням є призначення одного з глав сімейства - Георгія Балабековіча Амірханяна - на посаду голови Запорізького облавтодору (до цього керував Дніпропетровським). Його перевели з заштатного Токмаковського райавтодору в Запоріжжі на посаду головного інженера, а через місяць зробили керівником однієї з найбільших структур в системі ДАК", - сказано в матеріалі.

У довідці згадуються Хачік Рушановіч Амірханян (на нього записана компанія "Дорлідер" - один з попередників "Полтавабудцентра" і "Ніколаевбудцентра" в тендерному троллінгу), Армен Хачіковіч Амірханян (директор ТОВ "СПМК-17"), Андрієнко Грачіковіч Амірханян (директор ТОВ БК "Дорсервис"). Також до сім'ї відносяться Князь Аршалуйсовіч Хачатрян (ТОВ "Березівкаагрошляхбуд"), Геворг Артаковіч Аветісян (ТОВ "Евродор"). У прокуратурі вважають, що вони входять в ОПГ громадянина РФ Вагінака Грачіковіча Аветісяна - колишнього засновника компанії "Дорлідер". Він, за інформацією преси, був діловим партнером кримінального авторитета Армена Нагапетовіча Саркісяна ("Армен Горлівський"), товариша Юрія Іванющенка ("Юра Єнакіївський").