RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Запобігли спробі "коронавірусного сепаратизму": в ЗМІ розповіли про скандал з карантином в Харкові

Поки у всіх обласних центрах країни закривали школи, дитсадки і скасовували концерти, єдина в своєму роді харківська мерія провела добу в спробах відбитися від виконання рішення Кабміну.

Про це пише видання "Суспільне UA".

Школи і дитсадки в Харкові не закриють - таку заяву зробив мер Харкова Геннадій Кернес в Facebook ввечері 11 березня. Своє рішення проігнорувати вказівки уряду він пояснив так: батькам нікуди дівати дітей. Однак місцеві експерти вказують, що таке рішення може бути обумовлено бажанням харківського мера тримати владу в своїх руках. Вказується, що подібних спроб публічно ігнорувати рішення центральної влади Геннадій Кернес давно не робив - взимку він повідомляв про зниження тарифів на тепло - варто було тільки президентові дати такі вказівки.

"Місцеві вибори все ближче, і харківський мер, схоже, вирішив проігнорувати реальну небезпеку, щоб розіграти улюблену передвиборчу карту", - зауважили експерти.

В результаті 12 березня друге за кількістю населення місто країни зустріло з відкритими школами і дитсадками. Щоб карантинні заходи все-таки заробили, у вирішення питання довелося втрутитися губернатору. Олексій Кучер повідомив в Facebook, що не поділяє позицію Кернеса.

"Окремо хочу звернутися до представників харківської міської влади з вимогою відповідально поставитися до здоров'я харків'ян! Візьміть до уваги постанову Кабміну і виконайте розпорядження МОН", - написав Кучер в 7 ранку.

У 10 такі ж вказівки губернатор озвучив представникам мерії на засіданні Комісії з надзвичайних ситуацій в ХОДА. В 11 ранку провів брифінг для преси, де чітко заявив, що в області закриваються всі навчальні заклади: вузи, дитсадки та школи. У ЗМІ припускають, що крім публічних заяв, глава Харківської ОДА робив і "закадрові" дії, тому що мерія, яка раніше не підтримала загальнонаціональний карантин, до вечора 12 березня "здалася".

"Коронавірусний сепаратизм" закінчився, не розпочавшись. І завтра у всій Харківській області та Харкові діти в школи і садки все-таки не підуть. Така розв'язка ситуації дає надію, що в Харкові все-таки буде українська влада, а не "тільки харківська", як колись погрожували", - йдеться у виданні.