RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

"Занадто багато йде нагору": мер Бурштина висловилася про проблему з розподілом податкових виплат

Чиновники на місцевому рівні закликають центральну владу залишати більше податкових виплат на місцях і пропрацювати стратегію націоналізації містоутворюючих підприємств в тих населених пунктах, виживання яких від них залежить безпосередньо.

Про це в інтерв'ю на сайті "Апостроф" заявила мер Бурштина Роксолана Джура, кандидат в облраду від партії "Пропозиція".

Так, вона вказала на проблему з виплатами екологічного податку в містах, де є забруднююче атмосферу підприємство.

"Всі місцеві податки повинні залишатися на рівні міст і громад. Зараз дуже багато йде нагору. Я б хотіла зупинитися на питанні екоподатку. Бурштин - місто енергетиків, за останні 5 років Бурштинська ТЕС сплатила близько 5 млрд грн екоподатку до бюджетів усіх рівнів. Коли левова частка суми йде вгору - це неправильно", - говорить Роксолана Джура.

За словами мера Бурштина, податок на акциз в минулому році вони відстояли, але чи залишиться він в наступному - поки не відомо.

"В 2019 у нас хотіли забрати акциз. Ми з сільськими, селищними головами, з депутатами місцевого самоврядування їздили до колишнього прем'єр-міністра, щоб відстояти податок, і це вдалося, не знаю, чи надовго і як буде в наступному році", - вважає мер.

Вона підкреслила, що проект бюджету на наступний рік свідчить про те, що громадам продовжать урізати фінансові ресурси.

"Проект бюджету на 2021 показав перевагу витрат центральної влади над місцевим самоврядуванням. У бюджеті не видно ні вчителя, ні лікаря, ні вищої школи. А це саме те, що необхідно для розвитку нашої держави", - зазначила вона.

Також Роксолана Джура надала аргументи на користь націоналізації містоутворюючих підприємств.

"Давайте подивимося на наше місто: якщо завтра закрити Бурштинську ТЕС, міста не буде. Воно будувалося з цією станцією, інфраструктура заточувалася під це, 6 дитячих садків, 5 шкіл, два вищі навчальні заклади та лікарня. Якщо забрати ПДФО, що надходить від Бурштинської ТЕС, то все. Ми отримаємо новий Алчевськ, бо система опалення, яка обігріває 120 багатоквартирних будинків і 500 будинків приватного сектора, це гаряча вода Бурштинської ТЕС. Таких міст залишилося 9 в Україні, де були державні ТЕСи, які викупив ДТЕК Ахметова. Така залежність міст - це не дуже добре. Я завжди говорила, що такі великі стратегічні підприємства повинні бути націоналізовані", - висловила думку мер міста.

Зараз мер балотується в облраду, що б разом з командою людей, яким не байдужа доля місцевого самоврядування відстоювати його права.

"Всі 5 років я була аполітичним міським головою. Зараз я йду від "Пропозиції", хоч це і політична партія, але політики як такої в ній немає. У політсилу входять люди, які в той чи інший період працювали в органах місцевої влади, знають проблеми зсередини, і які будуть працювати на розвиток місцевого самоврядування. Наша мета - сильне місцеве самоврядування", - підкреслила Роксолана Джура.