RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Після вето президента на закон 5655 робота над містобудівною реформою тільки почнеться - екснардеп

Після накладання президентом вето на закон №5655 містобудівну реформу потрібно доопрацювати із залученням вітчизняних і міжнародних експертів, а також громадськості, а закони, які регулюють ринок, треба об’єднати в Містобудівний кодекс, як передбачено міжнародною практикою та зобов’язаннями України.

Про це заявила радниця голови Асоціації міст України, народний депутат України VII та VIII скликань, голова Всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан.

"Всі готуються до створення нової України добробуту. Для цього, звичайно, потрібна прозора та ефективна містобудівна система. Таку систему міг створити законопроєкт №5655, але він не робочий, його реалізація зупинить відбудову України. Проти №5655 виступило все суспільство, підписавши петицію про вето до Президента. Єдиним рішенням, яке зупинить протистояння в суспільстві, збереже підтримку міжнародних партнерів та продовжить реформу децентралізації, є вето на законопроєкт №5655. А далі — спільна робота. Після вето буде можливість підготувати Містобудівний кодекс, легітимізований суспільством, який всі готові будуть виконувати", - заявила Оксана Продан.

За її словами, над доопрацюванням реформи мають працювати народні депутати, представники місцевого самоврядування, урядовців, спільнота архітекторів, будівельників та інженерів. Також потрібно залучити міжнародні організації, які мають концепт, викладений у збірці "Біла книга: Пропозиції щодо законодавчого та адміністративно-правового реформування сфери міського розвитку в Україні". Всі містобудівні закони потрібно об’єднати в єдиний кодекс, вважає Продан.

"Містобудівну діяльність регулюють сьогодні 43 закони України, серед яких 7 стосуються виключно містобудування… У 5655 ці закони залишаються окремими документами, які редакційно навіть не співпадають один з одним в деяких положеннях. Логічніше та ефективніше було б ветувати проєкт, доопрацювати в парламенті та об’єднати в Містобудівний кодекс всі пов’язані документи, як це передбачено міжнародною, прийнятою зобов’язаннями України, рамкою", - зазначила вона.

Продан вважає, що Містобудівний кодекс може вирішити проблему невідповідності між земельним та будівельним законодавством, забезпечити регулювання містобудівної галузі, створити правові умови для планування інтегрованого розвитку громад. Окремі блоки кодексу мають врегулювати проблеми взаємодії центральної та муніципальної влади і приватного сектору, залученості громадськості до містобудівного процесу з ранніх стадій планування. Вона наголошує, що при підготовці реформи мають бути враховані положення міжнародних угод у сфері - Лейпцизької хартії сталого європейського міста, Європейської хартії місцевого самоврядування, Порядку денного у галузі сталого розвитку на період до 2030 року ООН та інших.

З 19 грудня законопроєкт №5655 знаходиться на підписі у президента. Петиція щодо застосування вето до нього менш ніж за добу набрала 25 000 голосів, всього її підписали 42 090 осіб. Звернення до президента щодо ветування проекту підписали сотні депутатів з 38 місцевих рад. Аналогічне звернення до президента підписали рух "Чесно", "Центр протидії корупції", Асоціація міст України, редакторка "Дзеркала тижня" Інна Ведернікова, редактор "Наші гроші" Юрій Ніколов, головний редактор "Главкому" Микола Підвезяний та інші.