RU  UA  EN

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Заступник Єрмака Кулеба виділяв кошти на відбудову Київщини наближеним до себе компаніям - Bihus.info

Сотні мільйонів гривень на відбудову Київщини без тендерів виділили компаніям, які фігурують в кримінальних провадженнях, не мали досвіду, купленим на "OLX", і структурам, які пов'язують з заступником Андрія Єрмака Олексієм Кулебою.

Про це йдеться у розслідуванні видання Bihus.info.

У процесі відбудови Київщини є договори з підрядниками, які підписано без проведення тендерів, договори або не публікувалися в Prozorro, або публікувалися з запізненням, на схожі роботи на одних об'єктах могло бути декілька замовлень і т.д.

Орієнтовно 40 млн грн від Київської ОДА часів Кулеби отримала компанія "Ласт Буд Кепітал". Вона з іншими фірмами, створеними пов’язаними між собою особами, фігурують в кримінальних провадженнях, що стосуються фіктивності, ухилення від сплати податків і підробки документів.

Понад 200 млнгрн на відбудову в Бучі без тендерів віддали одній родині з Рівненської області. Роботами займалися ФОП Сергій Цибульський, його син Дмитро та на той момент компанія його брата "Грілана". Родина не мала досвіду масштабних робіт. Сергій Цибульський появу на підрядах пояснив тим, що його родина після деокупації Київської області в якості волонтерів привезла в Бучу хліб, познайомилася з місцевими чиновниками, які нібито і запропонували працювати у відбудові.

Підрядів на 40 млнгрн на відбудову Бучі отримала компанія з помилкою в назві "Булівельна компанія "Відбудова". Помилку журналісти пояснюютьтим, що фірму поспіхом реєстрували юристи, виставили її на OLX і ледь не одразу після купівлі новими власниками вона отримала перші замовлення. Bihus з'ясував, що директор підприємства Борис Лісовський працював у КП "Київблагоустрій", де працював Тімур Ткаченко – колишній бізнес-партнер Олексія Кулеби, яка курувала процес відбудови і долучалася до роздачі підрядів. Раніше Кулеба був причетний до роботи "Київблагоустрою", очолюючи профільний департамент КМДА.

Замовлення ще на 240 млнгрн віддали ТОВ "Укрбуд-проект-реконструкція", яка має займатися відновленням Бородянського центру соціально-психологічної реабілітації. На Сумщині правоохоронці розслідують діяльність фірми,йдеться, що чиновник, який привів компанію на підряди, працював на родину власників, а фірма нібито не мала ресурсів на роботи з відновлення. Належить "Укрбуд-проект-реконструкція" Давіду Кізіменку – сину Олега Кізіменка – чиновника-сепаратиста, який після окупації Криму залишився там на посаді заступника "мера" Севастополя.

Фігурантом розслідування є і компанія-підрядник ТОВ "Атмосфера Інжиніринг Сістемз", що отримала замовлення на ремонт покрівлі у багатоповерхівці у Бородянці. Робітники, розібравши дах, лишили його такому стані, будинок сильно залило, в квартирах утворилася пліснява.

Заступник Єрмака Кулеба заявляв, що "кримінальними шлейфами підрядників повинні займатися правоохоронці, що КОДА не було відомо про участь компаній, які фігурували в провадженнях, що підрядників намагалися обирати серед місцевих бізнесменів, а також що він особисто ні з ким ніяких перемовин і домовленостей не мав": "Дмитро Назаренко, декілька разів відкладаючи розмову, в результаті надіслав стандартну письмову відписку", - йдеться в сюжеті.