RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як Захарченко готує ґрунт для виборів в ДНР

Ватажок бойовиків ДНР Олександр Захарченко підписав "указ" про запровадження санкцій проти українського олігарха Ріната Ахметова, так як готує грунт для місцевих "виборів".

Про це написав старший аналітик МЦПД Анатолій Октисюк у своїй статті для "Апострофа".

"Ватажок незаконної ДНР Олександр Захарченко підписав "указ" про запровадження санкцій проти українського олігарха Ріната Ахметова, а також низки одіозних українських політиків, частина яких займала керівні посади при екс-президенті Вікторі Януковичі. У "документі", крім Ахметова, фігурують 48 колишніх "регіоналів", у тому числі Борис Колесніков, Юрій Бойко, Раїса Богатирьова, Анатолій Близнюк, Олександр Лук'янченко, Леонід Байсаров, Сергій Курченко та інші. Публікація "списку Захарченко" має кілька причин", — вважає Октисюк.

"Головна причина — це відмашка Кремля на початок місцевих виборів, які, судячи з усього, відбудуться за "законами" ДНР і ЛНР. Тому санкції — це превентивний удар проти потенційних політичних конкурентів, якими є колишні функціонери Партії регіонів, а нині представники Опозиційного блоку. Позиції екс-регіоналів на Донбасі ще досить сильні, і навіть у разі проведення власних виборів структури екс-регіоналів могли б відновити частину свого політичного впливу", — відзначає аналітик.

"Якщо українська сторона прийме поправки до Конституції в частині децентралізації влади і проголосує за окремий закон про вибори на Донбасі, то більшість українських партій все одно не користувалася б успіхом серед місцевого виборця. Тут і традиційна електоральна історія, негатив війни, страшне падіння рівня життя, що в сукупності підкріплено великою кількістю негативної пропаганди на адресу проєвропейських партій. Тому вибір виборця на окупованих територіях міг бути орієнтований на Опозиційний блок, оновлену "Компартію" під новою назвою "Нова Держава", партію "Успішна країна" Олександра Клименка (40-й номер у "санкцiйному" списку), або і зовсім на стару добру Партію регіонів, одноосібним керівником і власником якої є Борис Колесніков. У разі виборів Партія регіонів як добре відома донецькому виборцю політична сила цілком могла б користуватися електоральним успіхом", — пише Октисюк.

"Указ" ватажка ДНР може також свідчити й про вичерпання довіри з боку Кремля до партій, бізнесменiв та олігархiв, яких в Україні називають проросійськими. У Кремлі не задоволені тим, що ці структури недостатньо жорстко просувають в Україні російські інтереси. Більш того, заради збереження свого бізнесу учасники цих структур йдуть на компроміс або зовсім вступають у змову з українською владою. Цікаво відзначити відсутність у "списку санкцій" Вадима Новінського, який, за чутками, готується до запуску нового політичного проекту, націленого на мобілізацію православного електорату", — повідомляє аналітик.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна мстять Ахметову: чому Захарченко не хоче пускати екс-регіоналів на Донбас.