RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Всеправославний Собор: у Польщі пояснили суперечки Москви і Константинополя

Головною причиною постійних суперечок між Російською православною церквою (РПЦ) і Константинопольським патріархатом є прагнення Вселенського патріарха Варфоломія I повернути єдність у світове православ'я, чому активно противиться глава РПЦ, патріарх Кирило.

Про це написав польський журналіст Артур Спорняк у статті "Примарний собор" для польського видання "Tygodnik Powszechny", повідомляє журналіст "Апострофа" у своєму огляді західної преси.

Польський журналіст також зазначає, що православ'я уражено великою кількістю внутрішніх конфліктів.

"Католика, наприклад, може здивувати значення, яке надають у православ'ї так званому диптиху: послідовності, в якій на літургії під час великих свят перераховуються імена патріархів відповідно до старшинства їхніх патріархатів. У Константинопольському патріархаті Митрополита Варшавського і всієї Польщі Саві ставлять на 12-те місце перед предстоятелем Албанської православної церкви, Православної церкви Чеських земель і Словаччини. У свою чергу в РПЦ він стоїть на 13-му місці. За цими відмінностями ховається суперечка між Москвою і Константинополем про право визнавати автокефалію (польська Православна церква отримала її від Константинополя в 1924 році, а потім в 1948 від Москви)", - вважає Спорняк.

Також, на думку польського журналіста, одними з актуальних проблем православ'я є суперечки між різними церквами на тему канонічних територій.

"Те, що в Католицькій церкві Папа вирішує одним підписом під декретом, встановлює межі тієї чи іншої єпархії, у православ'ї через відсутність вищої інстанції перетворюється на джерело конфліктів між незалежними патріархатами". Журналіст також вважає, що Вселенський патріарх Варфоломій I прагне повернути соборність у світове православ'я, але цьому заважають різні погляди різних православних церков на екуменізм. При цьому головною загрозою для православної єдності сьогодні є російський патріарх Кирило: "Патріарх Кирило усвідомлює, що повернення до соборності посилить позицію патріарха Константинопольського, і намагається цього не допустити, вміло розпалюючи антиекуменічні настрої", - пояснює Спорняк.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": Московський патріархат застряг у Темних віках.