RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

​Мирного Майдану не буде: соціолог дала оцінку протестним настроям в Україні

В Україні зростає апатія населення, тому в даний момент не варто очікувати масових протестів.

Таку думку висловила соціолог Ірина Бекешкіна.

"Після зростання тарифів ми очікували підйому протестних настроїв, але цього не сталося. Більш того, протестні настрої навіть дещо знизилися. Зростає апатія населення", - пояснює експерт.

Вона продовжує: "Люди якось пристосувалися до тарифів – хтось отримав субсидії, хто взагалі не платить, от коли будуть виселяти, що сумнівно, тоді і можуть бути якісь протести. Взагалі немає прямого зв'язку між протестними настроями і реальними протестами".

"Протестні настрої у нас були високі всі роки існування незалежної України, особливо в 1997-1998 роках, коли людям роками не платили зарплати. І що? Не пригадую якихось масових протестів", - каже Бекешкіна.

Соціолог згадує зростання протестних настроїв взимку 2015 року, коли гривня різко знецінилася. Тоді, за її словами, у протестах були готові брати участь 40% населення.

"І протестні настрої не були найвищими ні перед Помаранчевою революцією, ні перед Революцією Гідності. За опитуваннями, в них брало участь близько 15% активного населення. Тому що революції робить меншість. Інша справа, що потрібно більшість, яка їх підтримує, і це було і під час Помаранчевої революції, і під час Майдану, який підтримували 50% населення (40% - ні)", - пояснює Бекешкіна.

Вона зазначає, що для революції не потрібно більшість: "Поштовхом служить якесь подія, яка обурить активну частину суспільства".

"У 2004 році перед Помаранчевою революцією це була фальсифікація виборів, поштовхом для Майдану - побиття студентів, яке зі смаком показали по телебаченню. Це була загальна захоплююча емоція: як так, наших б'ють?", - згадує соціолог.

Вона вважає, що якщо буде якась подібна подія, то для чергової революції не потрібно буде і 15% підтримки: "Але, боюся, зараз не буде вже мирних майданів, на руках у людей зброя, і у людей досить рішучості".

Повний текст інтерв'ю Бекешкіної читайте на "Апострофі".