RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Заборона російських сайтів в Україні: юристи розкрили деталі щодо покарання порушників

Юристи розповіли, яку відповідальність будуть нести постачальники інтернет-послуг, якщо відмовляться заборонити українцям доступ до російських інтернет-сайтів і соціальних мереж "ВКонтакте" і "Однокласниках".

Про це юристи розповіли "Апострофу".

За словами юристів, рішення РНБО про заборону російських сайтів і соцмереж було прийнято у відповідності з законом України "Про санкції", однак цей закон не передбачає конкретного покарання для порушників. Він тільки уточнює, що рішення РНБО про застосування санкцій, введене в дію указом президента, є обов'язковим до виконання.

Юрист Іван Ліберман каже, що за порушення даного указу прямої відповідальності поки немає. Він вказує на різницю між поняттями "не дозволено" і "заборонено". Суть указу президента — "не дозволено", оскільки прямі санкції за це не передбачено.

Разом з тим Ліберман зазначає, що якщо прямої відповідальності немає, це не означає, що не можна притягнути за вуха до відповідальності фізичну особу, юридичну особу або навіть органи влади, які користуються, наприклад, Яндекс-браузером. Юрист зазначає, що стосовно порушника можуть відкрити кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість".

Юристи, яких опитав "Апострофом", вважають, що влада незабаром розробить механізми притягнення до відповідальності недбайливих провайдерів.

Докладніше про те, коли зароблять українські санкції щодо російських інтернет-сервісів, читайте в матеріалі "Апострофа".