RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Глава Нацгвардії розповів, як і чому Стрєлков втік зі Слов'янська

Ватажку бойовиків "ДНР" Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) вдалося вивести своє угруповання зі Слов'янська через складність у блокуванні всіх виїздів з міста.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів командувач Національною гвардією України, генерал-лейтенант Юрій Аллеров.

"Свого часу, коли ми розробляли план контролю Слов'янська, треба було виставити навколо 20 блокпостів, щоб всі основні шляхи контролювати. Найбільша проблема - як туди людям доставляти боєприпаси, воду і їжу. У нас були спочатку два, потім три блокпости, куди все це доставляли тільки вертольотами. Це був 4-й блокпост, який був далеко, на каналі, 5-й - між Слов'янськом і Краматорськом, там, де танки були підбиті, і 6-й - це Карачун. на Билбасівці був 7-й блокпост. 1-й - це рибгосп, 2-й - це було зерносховище і 3-й - БЗС. Пізніше з'явився блокпост 3а, який згодом назвали 8-м. Ось і все. А треба було 20!" - заявив глава Нацгвардії.

Тому, за його словами, українські сили контролювали тільки основні дороги між Слов'янському і Краматорському, а крім них було ще як мінімум три або чотири дороги, по яким можна було пересуватися.

Аллеров також зазначив, що Гіркін виводив свою колону зі Слов'янська близько 2-3 ночі і в умовах повної секретності - про плани російського терориста не знало навіть його оточення, де були українські інформатори.

"Десь о четвертій годині ранку дзвонив мені один патріот-партизан. Каже:" У Слов'янську нікого немає ". А в оточенні Гіркін були теж наші люди... Він сам переміщався на білому автобусі. І ми кілька разів намагалися створити засідку, після чого він почав міняти машини. Це оперативна робота, це все не так просто. Але сам момент його виходу ніхто не знав, що це була його втеча", - підкреслив генерал-лейтенант.

Він додав, що кільце оточення навколо Слов'янська поступово стискалося і до повного блокування міста залишалося зовсім недовго.

"Просто ми звужували це кільце, поступово беручи все більше під контроль. І вони розуміли, що далі, після Карачуна, ми прийдемо і закриємо тут - і залишиться тільки одна дорога через населений пункт, який біля 5-го блокпоста. І тоді - все , ніхто більше не вийде і не увійде. і вони просто своєчасно вислизнули. Відразу зайшли війська, Слов'янськ став нашим ", - підсумував Аллеров.

Читайте також повний текст інтерв'ю Юрія Аллерова "Апострофу" "Перед війною головною метою Росії були не Донецьк і Луганськ, а інше місто - глава Нацгвардії".