RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Таке не забувається: відомий українець яскраво висловився про розрив з Росією

Нинішнє керівництво РФ створило унікальну історичну ситуацію, в результаті якої Україна має шанс назавжди порвати з Росією.

Таку думку висловив відомий український історик і публіцист Ярослав Грицак в інтерв'ю "Апострофу".

"Відносини між Україною і Росією вже ніколи не будуть такими, якими були раніше. Крапка. І це треба визнати. Навряд чи це можна назвати прірвою, але це пункт неповернення", - заявив історик.

За його словами, особливість відносин Росії і України полягала в тому, що вони ніколи не мали відкритої війни.

"Навпаки, найчастіше, коли була війна, Україна по своїй волі завжди виявлялася в союзниках Росії. А зараз Путін створює ситуацію, коли Україна і Росія не тільки не є союзниками - між ними війна", - зазначив Грицак.

Він додав, що другий фактор, який розділив українців і росіян - це окупація Криму та частини Донбасу.

"А таке вже не забувається", - підкреслив історик.

"Але навіть в такій ситуації Україна знаходиться в більш вигідному становищі. Криза націоналізується, суспільство стає більш-менш однорідним. Це створює умови для того, щоб Україна і Росія розходилися, як в морі кораблі. Як далеко це зайде і як далі буде - я не знаю", - підсумував Грицак.

Читайте також повний текст інтерв'ю з відомим українським істориком і публіцистом Ярославом Грицаком "Головна ставка Путіна у війні - не Донбас і не Крим - відомий історик", яке опубліковано на "Апострофі".