RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Розгорівся скандал навколо виступу по ТБ 12-річної українки, яка народила дитину: опубліковано відео

Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська звернулася до Нацради з телебачення і радіомовлення з вимогою перевірити телеканал "Інтер" на предмет порушення прав дитини. Приводом для звернення омбудсмена стала телепередача "Стосується кожного", в якій обговорювалася історія 12-річної Тані Лучишин, яка нещодавно стала мамою.

Про це повідомляє "Детектор медіа" з посиланням на представницю омбудсмена Аксану Філіпішин.

За словами представниці омбудсмена, під час програми були порушені права неповнолітнього, зокрема, Конвенції ООН про права дитини та Закону України "Про охорону дитинства".

Вона пояснила, що хоч в студії разом з підлітком перебувала її мама, в наявності порушення закону.

"Тут був законний представник - мама, але ... Як правило, в разі сексуальних злочинів допити відбуваються в так званих "зелених кімнатах", коли малолітня дитина знаходиться в кімнаті з психологом, а слідчий, прокурор, адвокат і батьки перебувають за межами кімнати . Зате в студії відбувся допит дитини в присутності багатьох людей, в загальному всієї країни. Дитина була явно в дуже стресовому стані: дівчинка плакала, вона замкнулася", - говорить Філіпішина.

Також вона вказала на неприпустиму поведінку ведучого програми, який ставив дівчині некоректні запитання, випитуючи подробиці обставин, при яких героїня передачі завагітніла.

"Я не виключаю (це ще не вирішено питання, ми ще його вивчаємо) можливого позову до телеканалу "Інтер" з боку Уповноваженого в інтересах цієї дитини про захист її честі і гідності, оскільки законний представник, на наш погляд, діяв всупереч інтересам дитини" , - говорить Філіпішіна.

Відзначимо, що на програму Лучишин приїхала зі своєю новонародженою дочкою і показала дитину аудиторії.

На програмі також були присутні вітчим дівчинки Іван Єрьомін та директор центру соціальних служб у справах дітей та сім'ї міста Борислав Віталій Плоскідняк.

Як повідомляв "Апостроф", раніше "Інтеру" дали місяць на виконання мовних квот.