RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

В Україні зробили гучну заяву про скасування виплат для переселенців

Голова Всеукраїнської асоціації переселенців, радник віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка Руслан Калінін вважає, що Україні варто урізати соціальні виплати для більшості вимушених переселенців, щоб використати ці гроші на програму "Доступне житло" для них.

Про це Калінін розповів в інтерв'ю "Апострофу".

"Цих грошей (соціальних виплат - ред) не вистачає на те, щоб повноцінно знімати квартиру, навіть якщо в сім'ї ці виплати отримує не одна людина. Держава заганяє себе в кут. Щорічно ми витрачаємо 115 мільйонів доларів на ці виплати, а в бюджеті 2018 року на ці цілі закладено 120 мільйонів. Ми фінансуємо цю компенсацію, але не вирішуємо житлову проблему і не фінансуємо державну програму. Ми пропонуємо переглянути соціальні виплати і виплачувати їх найбільш нужденним: матерям-одиначкам, людям з інвалідністю, неповнолітнім дітям. А працездатному населенню виплати урізати і за рахунок зекономлених коштів запустити нарешті житлові програми", - заявив він.

Калінін зізнався, що українській владі буде важко піти на подібний крок в зв'язку з наближенням виборів.

"Це складно. Я спілкувався з представниками вищих ешелонів влади про ці ініціативи, і вони не проти, а навіть підтримують, адже ідея-то правильна. Але потрібна чітка консолідована позиція всіх переселенців і громадських організацій. На жаль, такої позиції немає. Ряд переселенців згодні отримати хоч якийсь шанс на власне житло, якщо не в цьому році, то через рік, через п'ять, через сім років", - розповів він.

Таким чином, зазначає наш співрозмовник, можливо почати забезпечувати житлом близько 3000 переселенців в рік.

"За нашими попередніми підрахунками, можна буде економити близько 40 мільйонів доларів щорічно. Куди їх пустити? Половину ці грошей можна буде пустити на програму "Доступне житло", щоб переселенець, який має можливість заплатити 50% вартості квартири, скористався допомогою держави, а решту суми пустити на покупку квартир для незахищених верств населення і купувати ці квартири в невеликих містах, розглядати варіанти вторинного житла. Крім того, тих переселенців, яким буде видана квартира, потрібно позбавити статусу переселенця, адже вони стають уже місцевими жителями і позбавляються соціальних виплат. У підсумку 1200-1300 чоловік в рік ми зможемо забезпечити житлом, перестати їм платити виплати і пустити зекономлені гроші в загальний бюджет цих 40 мільйонів", - розповів Калінін.

Також, наш співрозмовник запропонував державі дозволити переселенцям приватизувати їх тимчасове житло в санаторіях і гуртожитках, де вони зараз проживають.

Детальніше про проблеми переселенців і грузинський досвід в цьому питанні читайте в інтерв'ю Руслана Калініна "Апострофу" "Коли переселенці схаменуться, Україну чекає маса судів".