RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

13 травня

Всі новини

Блогер розповіла про жахливу ситуацію з освітою та знанням російської мови на окупованому Донбасі

Жителі підконтрольних бойовикам територій Донбасу при працевлаштуванні в Росії, як і інші іноземці, змушені здавати іспити з російської мови, знання якої у них далеко не завжди на високому рівні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла блогер з Луганської області Олена Степова.

"Наприклад, зараз їм дозволили перебування понад 90 днів. Зараз – офіційно або неофіційно – але приймається там, що вони їздять на "ЛДНРовських" номерних знаках, що перетинають кордон по "паспортами" ЛДНР. Але оформитися на роботу до цього року вони, як і інші українці, могли ж тільки з трудової міграції, з документами. Треба було здавати іспити на знання російської мови. Що для Донбасу стало шоком – як же це так?! А ось так! Як гастарбайтери з Близького Сходу, так і ви здаєте іспити з російської мови. У нас в Луганську було створено багато сертифікаційних центрів, які за певні гроші формували бази тих, хто начебто здав ці кляті іспити з російської. Адже наш народ все ж досі пише "исчо" і в " слові "нет" робить чотири помилки", - зазначила блогер.

Також вона звернула увагу на низький рівень освіти в ОРДЛО.

"До речі, за роки війни ми втратили багато поколінь. В якому сенсі? Ті діти, які зараз там навчаються, безграмотні. Абсолютно безграмотні! І я категорично проти того, щоб Україна після реінтеграції приймала будь-які документи, видані ОРДЛО. В тому числі, і дипломи. Навчання там йде російською мовою – і йде воно як попало. Дві мої хрещениці зараз вчаться там в університеті. І я точно знаю, що вони можуть взагалі не їздити на навчання, лише б сесії справно платили. Там і викладачі на лекції не ходять, тому що у них маленька зарплата. Так які фахівці будуть випущені з таких закладів?", - каже Степова.

Зокрема, вона на прикладі своїх родичів показала, на якому рівні зараз знаходиться вища освіта в ОРДЛО.

"Ці мої дві хрещениці української не знають абсолютно – з першого класу навчалися російською. Причому вчилися, скажімо так, дуже посередньо. По українській системі оцінювання – до 5 балів. Але на тлі того, що студентів в "молодій республіці" мало, вони поступили в університет. Одна стане педагогом, інша – ветлікарем. Я цікавилася, чому саме ветлікар. Знаєте, що почула у відповідь? "Тому що собачку шкода. Вона ж у нас така тупа, Лена, що може щось не те вколоти – і людина помре. А якщо помре собачка – то нічого не буде", - сказала блогер.

"А друга дівчинка на вчителя навчається. Тому що "Україна не дала їй можливості вчитися". Вона при Україні трієчницею була, а зараз "5" – це ж відмінниця! І її мама каже: "Ось моя дитина при Україні був тупим, а зараз вона – розумниця і відмінниця. В Україні їй би максимум бурса світила, а тут вона поступила в університет!" І мама пишається своєю дитиною, який у вузі навчається. І каже: "Я проти України, тому що моя дитина буде тут учителем. Але якщо Україна сюди прийде, вона повинна визнати наші дипломи". Питаю: "А як же вона буде вчителем при Україні, вона ж української не розуміє?" "Ну і що? Тут ми будемо говорити тільки російською мовою", - додала Олена Степова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "Плотницький переграв своїх кураторів з Росії, а ДНР-ЛНР йдуть до повного завершення".