RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Розумні і мотивовані бійці пішли: іноземний інструктор вказав на тривожну тенденцію в ЗСУ

Військовий інструктор-волонтер, колишній військовослужбовець ізраїльської армії Цві Аріелі вважає, що з ЗСУ пішли практично всі ініціативні солдати, яких замінили люди, які служать заради грошей.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Аріелі вважає що перехід України на контрактну армію, де зарплата становить від 7 до 17 тисяч гривень (в залежності від того, де він служить, чи бере участь в бойових діях, - "Апостроф"), привернула багато людей, які вважають це хорошою зарплатою .

"З іншого боку, для хорошого фахівця, який себе цінує, IT-шника або аналітика - це занадто маленька зарплата, тому що в зв'язку зі специфічною економічною ситуацією в Україні, в принципі характерною для країн третього світу, розкид доходів дуже великий. Вона може залучити тільки людину без особливих перспектив - або за своїми особистими якостями, або тому, що у нього так склалося географічно, або з якихось інших причин - для кого це будуть суттєві гроші", - продовжив волонтер.

"В результаті маємо "класну" ситуацію. Раніше в армії були мобілізовані, частина з яких була некерованими алкашами, а частина - супермотивованими бійцями, яким не можна було просто так щось втюхати. Вони могли встати і в обличчя послати будь-яку людину. А старшому офіцеру ще й морду набити, якщо він зовсім тупий був. А таких, тупих, серед генералів було багато", - заявив Аріелі.

Ситуація, що склалася і привела до того, вважає інструктор, що мотивований добровольці з армії пішли.

"Зараз в армії склалася ситуація, коли розумні і мотивовані добровольці й мобілізовані, які могли щось запропонувати армії і проявляли ініціативу, пішли звідти. Тому що система залишилася колишньою і їм не запропонували якусь більш-менш привабливу для них зарплату. Адже людина, яка отримувала 30 тисяч гривень, навряд чи піде на 10-12 тисяч. Тому в результаті створили таку армію, куди йдуть невлаштовані по життю. Ініціативні там теж є, але їх мало, в основному ті, кого мобілізували в 2014-2015 роках і для кого війна стала справою особистою. І на тому чи іншому етапі вони все одно йдуть з армії", - продовжив Аріелі.

Читайте докладніше про ситуацію в українській армії в інтерв'ю Цві Аріелі "Апострофу" "Є одна умова, при якій українська армія перейде на стандарти НАТО".