RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Обмін полоненими: суд виправдав лідера харківських сепаратистів

Апеляційний суд Харківської області визнав винним організатора і координатора організації "Юго-восток" Юрія Апухтіна в публічних закликах до насильницького повалення конституційного ладу, але залишив в силі звинувачення в масових заворушеннях.

Про це повідомив його адвокат Дмитро Тихоненков, передає "Інтерфакс-Україна".

"Суд виправдав його за ч. 3 ст. 109 (публічні заклики до насильницького зміни конституційного ладу України та захопленню державної влади - ІФ). Залишили тільки ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) і по цій статті оголосили покарання - 5 років. Враховуючи "перезалік" за законом Савченко, він повинен бути звільнений з-під варти негайно", - зазначив він.

"За законом, зараз начальник конвою повинен отримати текст резолютивної частини, яку оголосив суд, і, отримавши його, повинен негайно звільнити Апухтіна", - сказав адвокат, додавши, що станом на 13:20 його підзахисний не був звільнений.

Дане рішення суду було винесено для того, щоб Апухтін міг брати участь у процесі обміну полоненими між українською стороною і бойовиками Донбасу.

Нагадаємо, у травні Київський райсуд Харкова визнав Юрія Апухтіна винним в організації масових заворушень, які супроводжувалися погромами, а також публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу України та захопленню державної влади, засудивши його до 6 років тюремного ув'язнення.

У відповідності з "законом Савченко" термін перебування Апухтіна в СІЗО суд зарахував у строк відбування покарання за формулою "день за два".

В ході досудового розслідування було встановлено, що Апухтін був організатором масових заворушень у квітні 2014 року біля будівлі Харківської ОДА. Він неодноразово публічно закликав до зміни конституційного ладу, невизнання існуючої державної влади, створення "Харківської народної республіки" і так званої "Конституції ХНР".

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно Ірина Геращенко заявила про загрозу зриву процесу обміну полоненими.