RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Є два підходи: соціолог озвучила свіжі дані щодо ставлення українців до корупції

Українці категорично проти корупції "у верхах", але при цьому частина населення приймає "повсякденну корупцію".

Про це розповіла соціолог Ірина Бекешкіна в інтерв'ю "Апострофу".

"Але тут потрібно розрізняти: люди категорично проти верховної корупції, коли в верхах вирішують свої проблеми, гроші крадуть з бюджету. І друге - повсякденна корупція. Коли українцеві потрібно вирішити свої проблеми, то категорично налаштовані проти 40%. Ще 40% вважають, що корупція - це зло, але іноді вона може бути виправдана, коли треба вирішити якісь свої проблеми. Більш того, 33% вважають, що це входить в національні традиції", - розповіла вона.

Бекешкіна зазначає, що з таким ставленням населення корупцію в Україні буде перемогти не просто.

"Але очевидно, що ми ніколи не зможемо побороти верховну корупцію, навіть якщо посадити всіх, хто в цьому замішаний, якщо люди не змінять свого ставлення. Звідки рекрутуються керівні кадри? Вони рекрутуються з народу. А народ поділяє ту ж саму психологію. Якщо звичайна людина вважає, що свої проблеми можна вирішити за допомогою хабара, то чому вони думають, що "там" якась інша психологія? там також думають, що їхні проблеми можна вирішити за допомогою хабара. Тільки хабара набагато більше", - зазначила соціолог.

Загалом же, каже Бекешкіна, українці вважають, що боротьба з корупцією в Україні проводиться невдало.

"80% вважають, що боротьба з корупцією у нас неуспішна. Причому 60% з них вважають, що вона повністю провальна. Це проблема, яка не тільки не вирішується, а стає все більш гострою, принаймні в сприйнятті людей", - додала вона.

Читайте повністю інтерв'ю Ірини Бекешкіної "Апострофу" В відношенні українців до війни на Донбасі є цікавий нюанс.