RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В Україні пояснили, чому ветерани АТО зв'язуються з криміналом

У тому, що ветерани АТО часто стають частиною кримінальних схем винна корупція і відсутність грошей.

Про це "Апострофу" розповів колишній військовослужбовець 95-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України Євген Турчак.

За його словами, у входженні АТОшніков в кримінал винні цивільні. Після повернення з війни, ветерани часто не отримують психореабілітації. Турчак згадує, що в 2015 році на неї було виділено 10 мільйонів гривень, при цьому стандартів надання допомоги не було. В результаті їх не було куди витратити, і гроші в основному вкрали.

"Так от, повернулися ці АТОвці без психореабілітації. До війни вони, умовно кажучи, працювали трактористами й отримували 8 тисяч гривень (це більш-менш нормальна зарплата для тракториста). І раптом йому кажуть, що держава йому винна, от і думає: "А й справді, не буду більше працювати трактористом, подамся у адвокати". Тобто держава дає можливість безкоштовно вчитися. Поки він навчається, грошей немає, і тут пацани кажуть: "Там є елеватор, бери свій взвод і їдь "качай" їх, а потім я "врятую" цього фермера від тебе, а гроші поділимо". Це 90-ті, схема зветься "вилка", вона завжди працювала.", - розповідає ветеран.

У той же час, Турчак нагадує, що держава повинна мати монополію на застосування сили: "Не у добровольців, а виключно у держави. Тоді буде порядок".

Детальніше про проблеми ветеранів АТО читайте в інтерв'ю Євгена "Жори" Турчака "Апострофу": Я не хочу, щоб Росія дивилася на нас і говорила: "Глянь, знову скачуть".