RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Медреформа в Україні: доктор Комаровський зробив важливі зауваження

Кроки в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун в контексті проведення медичної реформи не підкріплені юридично, економічно і інформаційно.

Про це лікар Євген Комаровський розповів "Новому времени".

На думку Комаровського, кроки Супрун "правильні і давно назрілі", але не підкріплені юридично, економічно і інформаційно. Крім того, невідомо, хто очолить Міністерство охорони здоров'я після проведення парламентських виборів.

"Раптом прийде знову затятий досвідчений чиновник, який відновить совкову медицину і буде нам розповідати, яка вона унікальна. Перш за все я дуже боюся", - підкреслив Комаровський.

За його словами, вже з квітня українці повинні починати підписувати декларації зі своїми лікарями, однак, це нереально зробити до парламентських виборів.

"Я спробував зробити це в своєму місті Харкові. Знаю доктора, якого поважаю і бачу своїм лікарем. Але в нинішніх списках немає ні його поліклініки, ні його прізвища. Тобто цього я зробити не можу. Чому? Не знаю. Але якщо так працює система в Харкові, то в маленьких містах — ще гірше, - зауважив лікар. - Проблеми не тільки в цьому. Не може МОЗ і вся система охорони здоров'я існувати окремо від країни, вона живе за її законами. Наприклад, ви — пацієнт, який приходить до мене з пневмонією. І я кажу — це запалення легенів, його потрібно лікувати ось цими ліками. Але у мене немає грошей на ці ліки, а якщо є, то ці ліки в аптеці підроблені. От і реформуйте на здоров'я. Всі говорять правильні речі, але в країні немає грошей на ліки і хороших лікарів, немає чинного закону, який суворо карає за фальсифікацію медичних препаратів".

Комаровський зауважив, що в Україні також багато хто хоче європейської медицини, нічого не знаючи про неї: "У європейській медицині немислимо, щоб при високій температурі дитини лікар прийшов до вас додому за викликом. Цілий лікар, та ще й з медсестрою!… Але ми звикли, що лікар до нас приїжджає додому. Унікальність професії лікаря у нас втрачена".

У той же час, він відзначив унікальність української медицини з "фуфломіцінами і оксоліновою маззю", яка в корені відрізняється від світової, заснованої на дослідженнях і доказах.

"Наприклад, є протокол надання амбулаторної допомоги в педіатрії. Прийшли батьки зі скаргами. З характеру скарг випливає конкретний протокол обстеження і конкретні дії за його результатам. Ці протоколи універсальні та єдині для всього світу. Всі на світі педіатри на високу температуру дитини або атопічний дерматит реагують однаково. Інша справа, медицина стаціонарна: інфаркт, онкологія, коли ми просто змушені через нашу бідність придумувати місцеві правила допомоги, тому що держава не може виділити коштів на такий протокол. У 5% випадків важливі локальні протоколи, що враховують економічні можливості держави, наявність ліків від місцевих виробників, та інше. У всіх інших випадках дії лікаря в Україні не повинні відрізнятися від дії та призначень лікаря в іншому кінці світу", - підкреслив Комаровський.

Він також зауважив, що "швидку" можна прибрати тільки після появи в країні "нормальних парамедиків", в той час як зараз це буде злочином.

"Повинен з'явитися сімейний лікар, який знає: якщо його пацієнт з температурою або високим тиском звернеться немає нього, а в "швидку", то він не отримає своєї частини грошей", - запропонував Комаровський тимчасовий варіант.

Більше про те, що змінюється в медицині з квітня 2018-го, читайте в матеріалі "Апострофа" - Медреформа в Україні стартувала: де і як знайти лікаря.