RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Не довели якість: стало відомо про сумну ситуацію з виробниками ліків в Україні

Протягом останніх чотирьох років жодна українська фармацевтична компанія не пройшла прекваліфікацію Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла заступник міністра охорони здоров'я України Ольга Стефанишина.

Чиновниця пояснила, що прекваліфікація є міжнародною системою, яка доводить, чи є той чи інший препарат ефективним, безпечним і якісним.

"Наприклад, Дитячий фонд ЮНІСЕФ закуповує лише прекваліфіковані вакцини та лікарські засоби. Неважливо, зареєстрований препарат в Україні чи ні, неважливо, яка країна-виробник – Франція, Індія чи Україна. Вони дивляться лише на те, чи має він прекваліфікацію, а отже – гарантію якості. Так от, жодна українська компанія не пройшла її, хоча ми закликали до цього, й часу було достатньо", - підкреслила вона.

За її словами, прекваліфікація відкриває двері на міжнародні ринки, через що МОЗ очікує збільшення активності українських виробників в цьому напрямку.

"Якщо хоча б одна вітчизняна фармкомпанія отримає цю прекваліфікацію, вона матиме можливість співпрацювати з іншими урядами і розширювати свою діяльність на весь світ. Тому, мені здається, довести якість своїх препаратів для всього світу – це дуже хороша можливість для українських компаній", - резюмувала Стефанишина.

Більше про важливість медреформи читайте в матеріалі "Апострофа" - 40% грошей розчинялося: заступник голови МОЗ про закупівлю ліків і медреформу в Україні.