RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Розгорівся гучний скандал навколо заяви лідера "Правого сектора" в Одесі: опубліковано відео

У середу, 2 травня під час "Маршу українського порядку", проведеного націоналістичними організаціями, лідер одеського "Правого сектора" Тетяна Сойкіна заявила, що Україна "буде належати українцям, а не ж*дам".

Відео виступу публікує на своїй сторінці в Facebook директор "Українського єврейського комітету" Едуард Долинський.

"Ми впевнені в тому, що наведемо як в Одесі, так і в Україні справжній український порядок. Україна буде належати українцям, а не ж*дам, не олігархії. Слава Україні!", - сказала Сойкіна.

Її слова занепокоїли представників єврейських організацій.

"Цікаво, вона має на увазі єврейські погроми або відразу Голокост? Вірити їй чи ні? Євреям збиратися на вихід або в країні є правоохоронна система?" - запитує Долинський.

Прес-секретар громади «Хабад Шомрей Шабос» Болеслав Капулкін заявив, що вже готується звернення до поліції, Генпрокуратуру і СБУ з вимогою дати правову оцінку словам активістки.

"Такого в Україні бути не повинно", - зазначив він.

Сама ж Сойкіна після маршу написала на Facebook сторінці одеського "Правого сектора", що під "ж*дами" мала на увазі не євреїв, а "тих, хто належить до олігархічних кланів і, керуючись своїми меркантильними інтересами, грабує і нищить Україну".

Також вона принесла вибачення всім, кого образила ця фраза.

Глава МВС України Арсен Аваков заявив, що поліція порушила кримінальну справу через висловлювання Сойкіної.

"В Україні неприпустимі публічні антисемітські заклики. В тому числі на масових акціях, як вчора в Одесі. Це печерне середньовіччя, а не патріотична позиція", - заявив він.

Нагадаємо, раніше, в грудні 2017 року в Одесі вандали обмалювали антисемітськими написами будівлю обласного архіву, яке в минулому було синагогою, та музей Голокосту на вул. Великій Арнаутській.