RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Потрібно буде спілкуватися: в Україні вказали на складний момент з поверненням Донбасу

Після повернення окупованих територій Донецької і Луганської областей, суспільству необхідно буде навчитися жити з людьми, які зрадили Україну.

Про це інтерв'ю "Апострофу" повідомив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Юрій Гримчак.

За словами чиновника, не варто довіряти результатам нинішніх соціологічних досліджень на окупованих територіях.

"Ну, чесно, проводити будь-які соціологічні дослідження на окупованій території – це приблизно як в 1943 році в тому ж Донецьку провести соціологічне опитування: як ви ставитеся до гестапо? Усі напишуть, що гестапо – це найулюбленіша їхня організація. І це не тому, що вони так думають", - пояснює він.

В даному контексті Гримчак вказує на складності які можуть виникнути з жителями окупованих територій після повернення.

"Тут є величезна кількість нюансів. Але це – люди, які є громадянами нашої країни і з якими нам доведеться, подобається нам це чи ні, жити. Я прошу вибачення, нам доведеться жити разом з тими людьми, які втратили своїх близьких, в тому числі й під час бойових дій. Так, вони були зрадниками країни, вони взяли зброю, пішли на лінію фронту і чинили опір Збройним силам України. Але ми повинні розуміти, що з їхніми дітьми, мамами і так далі нам потрібно буде якимось чином спілкуватись. І це теж проблема. Ми готуємо спеціалістів, які готові спілкуватися з цією категорією людей. І це не так просто", - говорить він.

Також він звертає увагу на питання з правом голосувати для цих громадян.

"Ще один момент, найголовніший, мені здається, - це позбавлення права голосу. Але право вільного вибору – це базове право людини, його не можна просто скасувати або відтермінувати", - вважає Гримчак.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі": У Донецьку тисячі людей виходили з прапорами України, а у Києві досі вихваляють Сталіна - заступник міністра.