RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Трійця 2018: священик пояснив, що це за свято

День Святої Трійці або свято П'ятидесятниці, який відзначається на 50 день після Великодня, пов'язаний з старозавітною традицією і вважається днем народженням церкви.

Про це "Апострофу" розповів протоієрей Андрій Дудченко.

"У людей, які жили за законами Старого Завіту, було свято П’ятидесятниці, встановлене Мойсеєм після виходу з Єгипту. На п’ятдесятий день в пустелі біля гори Синай народ отримав закон. Бог дав Мойсею заповіді. Цей день отримання закону, п’ятдесятий день після виходу з Єгипту, святкували як П’ятидесятницю.

В Новому Завіті на цей день приходиться подія, яка стала днем народження християнської Церкви. Це Зішестя Духа Святого. Після Вознесіння Ісус заповідував своїм ученикам не відлучатися із Єрусалима, але чекати, доки сповниться те, що Він обіцяв від Отця Небесного - послати їм Святого Духа Утішителя", - пояснив священик.

Також він повідомив, що саме в цей день в Єрусалимі апостоли прийняли Святого Духа.

"Як описує книга Діянь апостольських, на них зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум'я. Тобто вони почули ніби шум з неба, а благодать Духа Святого зійшла на них у вигляді полум’я. І результатом цього було те, що вони отримали дар проповідувати іншими мовами. Це було потрібно для того, щоб люди, що прийшли звідусіль, почули, як апостоли проповідують їхньою мовою. Адже багато з них вже не розуміли тієї мови, якою читали святі книги, якою говорили в Єрусалимі", - повідомив Дудченко.

Також він додав, що на П'ятидесятницю апостол Петро вийшов проповідувати перед великою кількістю людей і відкрито заявив, що Ісус воскрес, він і є той обіцяний Месія, той Цар, якого послав Господь.

"І ось цей третій момент, коли третя особа Святої Трійці - Дух Святий - приходить до людей, до Церкви. І ось тут це одкровення для людини – це одкровення вже третьої особи Святої Трійці, Бога як Трійці.

Тому це свято в народі більш відоме як день Святої Трійці. Бо ось знали Отця, знали Сина, тепер дізналися й Духа Святого. Три особи: єдине божество, єдина слава, єдине царство. І ми святкуємо цей день народження Церкви, день нашої радості. Бо кожен християнин - це та особа, яка теж має спільність зі Святим Духом. І наша особиста П’ятидесятниця, особисте наше прийняття Святого Духа – це тоді, коли після хрещення людина, стаючи християнином, приймає помазання святим миром, що є таїнством передачі прийняття Святого Духа. Коли людина помазується миром після хрещення, то говориться: "Печать дару Духа Святого". Тобто людина приймає Святого Духа", - пояснив Дудченко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Трійця: священик про сенс свята і те, що не можна і можна робити в цей день.