RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Трійця: священик розповів про традиції цього свята

У День Святої Трійці, або П'ятидесятницю віруючим варто відвідати божественну літургію в храмі.

Про це "Апострофу" розповів протоієрей Андрій Дудченко.

"П’ятидесятниця закінчує собою великий святковий період. Власне головний святковий період року: 50 днів від Воскресіння Христового до П’ятидесятниці - це суцільне свято. До Пасхи був період посту, Великого посту. Це були 7 тижнів особливої підготовки. Перед П’ятидесятницею, перед Трійцею немає посту, але, по-перше, є особливий день – це субота перед Трійцею, батьківська поминальна субота Троїцька, коли люди поминають спочилих, коли правляться особливі заупокійні богослужіння, згадуючи всіх, хто від віку помер", - пояснює Дудченко, додаючи, що саме в день Троїцької поминальної суботи люди приходять пом'янути тих, кого в церкві не поминають.

При цьому священнослужитель також нагадує, що центром всіх без винятку церковних святкувань є божественна літургія.

"Служба, яка відтворює те що зробив Господь на таємній вечері, центром якої є причастя Тіла та Крові Господніх. Оце і є кульмінація будь-якого святкування церковного. Наприклад, не освячення пасок на Пасху, не освячення верб на Вербну неділю, а саме спільна трапеза Тіла та Крові Господніх - це кульмінація. А решта - це вже додаток, це певні риси, які характерні саме для того чи для іншого свята. Але головний момент, вершина чи серцевина всього - це коли виноситься чаша з Тілом та Кров’ю Господніми, і кожен вірянин покликаний прийти до цієї трапези. Господь запрошує нас всіх. Тому ось це було б найкраще святкування, коли б ми всі приходили в ці дні до причастя Святих Тайн. Так було би по-християнськи", - говорить Дудченко.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Трійця: священик про сенс свята і те, що не можна і можна робити в цей день.