RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Робота на вибори: стало відомо, чому депутати раптом вирішили посилити покарання для педофілів

Українські політики використовують тему захисту дітей в рамках підготовки до виборчої кампанії, - зокрема, з цих міркувань було зареєстровано законопроект про посилення кримінальної відповідальності для педофілів.

Про це правозахисник Євген Захаров розповів "Апострофу".

Відзначається, що законопроект №6607 про посилення кримінальної відповідальності для педофілів, запровадження хімічної кастрації та створення Єдиного реєстру засуджених за педофілію б'є в десятку з точки зору набуття електоральних дивідендів.

Однак, в Україні часті випадки використання теми захисту дітей для збільшення популярності, - зокрема, міністр юстиції Павло Петренко після хрестового походу проти злісних ухильників від аліментів при кожному виступі називає суму, яку завдяки його ініціативам держава повернула дітям. Відповідно, будь-який законопроект, який прямо чи опосередковано стосується інтересів дітей, має хороші шанси в парламенті. Тим більше що виправити в Кримінальному кодексі кілька слів – це не відкрити школу або добудувати Охматдит. Так, і самі депутати вказали в пояснювальній записці, що передбачаються витрати тільки на хімічну кастрацію (яка до того ж буде можлива тільки через 10 років після прийняття закону).

Крім того, малоймовірно хтось в електоральному більшості стане стверджувати, що 20 років або довічне ув'язнення за зґвалтування дитини – це занадто багато, а значить, до наступних виборів можна буде знову оновити Кримінальний кодекс, намалювати 30 років і знову здобути славу захисників інтересів дітей.

Так, правозахисник Захаров вважає, що прийняття закону про посилення кримінальної відповідальність за педофілію, - невдала ідея.

"Це абсолютно хибна ідея. Дуже багато подібних справ фальсифікується і часто – з політичних мотивів. Усі ми пам'ятаємо відому справу в "Артеку", коли БЮТівських політтехнологів підставили таким чином – [Віктора] Уколова і [Дмитра] Полюховича. Справу акордеоніста Ігоря Завадського також було сфальсифіковано від початку до кінця. Оскільки наша система правосуддя, на жаль, на сьогодні не є сильною, незалежною і такою, якій можна повністю довіряти, то помилка тут має дуже високу вагу. Коли створюється подібний реєстр, прирікають людину на повне знищення, найпотужніший удар по особистості, він буде зневажатися усіма в суспільстві, але його засудження цілком може бути помилкою, як вже не раз бувало", - висловився він.

Більше про законопроект про покарання для педофілів, який зареєстрували в парламенті, читайте в матеріалі "Апострофа" - Кастрація і довічне: депутати хочуть завдати педофілам потрійного удару.