RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Україна - не Росія: в РФ назвали явні відмінності

Україна - не Росія, оскільки в ній немає сакрального ставлення до вищої влади.

Про це в ефірі "Ехо Москви" заявив російський політолог Станіслав Бєлковський.

За його словами, це стало очевидним ще під час "помаранчевої революції".

"Україна не Росія" - це назва флагманської книги Леоніда Кучми (екс-президента України, - ред.), яка, взагалі-то, відображала головну ідею української незалежної державності - це відштовхнутися від Росії, тому що все-таки в України і Росії так багато спільного, в тому числі, історичного, що, тільки дистанціювавшись від Росії всіляко - і політично, і культурно, Україна може дійсно стати повноцінною незалежною країною, в тому числі, на ментальному рівні, що набагато важливіше, ніж формальна незалежність", - зазначив Бєлковський.

Політолог додав, що після "помаранчевої революції" виникло питання, чи може щось подібне статися в Росії.

"Ні, нічого подібного в Росії статися не може, бо - чому Україна не Росія - тому що в Росії є сакральне ставлення до вищої інстанції влади, абсолютного монарха, яким у даному випадку є президент Володимир Путін, що де-факто поєднує повноваження трьох гілок влади" , - підкреслив він.

Бєлковський уточнив, що вибори в Росії - це не реальний вибір з кількох кандидатів, а референдум щодо визнання легітимності абсолютного монарха, яким були всі путінські вибори, починаючи з 2000-го року.

"Це референдум про довіру до влади, сформованої до виборів і без виборів. У той час, як в Україні дійсно вибори, якими б фальсифікаціями і якими б ресурсами вони не супроводжувалися, і ніякого сакрального ставлення до президента в Україні немає, його не бояться. Це просто головний чиновник, не більше і не менше того, який може бути усунений від влади точно так же, як приведений до неї в результаті демократичних, нехай і з відхиленням процедур", - підсумував він.

Читайте також матеріал "Апострофа": У Тимошенко мало шансів, зупинити Порошенка може тільки один кандидат - соціолог про вибори в Україні.