RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Не спілкуються із зовнішнім світом: стало відомо про сумні реалії життя в "гетто" переселенців з Донбасу

Модульні поселення для переселенців з Донбасу, які були запропоновані як тимчасове житло, сьогодні перетворюються в неблагополучні ізольовані гетто.

Про це повідомив УНІАН з посиланням на журнал "Новое время".

У якості прикладу наводиться містечко, яке було побудовано в 2015 році на місці колишнього смітника в Харкові. Термін експлуатації будівель, зведених за кошти уряду Німеччини, закінчився ще рік тому.

У деяких будиночках вже протікає дах, виходить з ладу побутова техніка. Незважаючи на це, люди не покидають житло. На даний момент в зазначеному місті живуть 249 осіб, 90% з яких - інваліди, пенсіонери, багатодітні сім'ї.

За словами голови правління громадської організації "Станція Харків" Алли Фещенко, жителі харківського поселення не можуть повноцінно інтегруватися в суспільство.

"Люди роками живуть одними і тими ж проблемами, варяться у власному соку. Яка інтеграція, якщо вони взагалі не спілкуються із зовнішнім світом?", - зазначила вона, додавши, що частина людей розуміють ситуацію, але іншого виходу у них немає.

Фещенко також зазначила, що за три роки в містечку утворилася своя ієрархія і закони. "Можуть побити своїх же, якщо щось не подобається", - пояснила вона.

Допомогу жителям містечка надають волонтери та благодійні фонди. Волонтери констатують, що багато хто з їхніх підопічних приростають до цих гуманітарних "милиць" і вже не можуть без них обходитися.

"Найстрашніше, що в деяких містечках починають формуватися своєрідні гетто", - констатував директор департаменту гуманітарних програм благодійного фонду Карітас України Григорій Селіщук.

За його словами, жителі цих поселень нещасливі, і сприймають своє тимчасове житло як зло, з яким треба миритися.

Після спілкування з жителями харківського містечка журналісти відзначили напружену атмосферу. Переселенці відчувають не тільки психологічний, а й фізичний дискомфорт.

При цьому наголошується, що харківське містечко для переселенців вважається найуспішнішим в порівнянні з іншими.

Також читайте матеріал "Апострофа": Коли переселенці схаменуться, Україну чекає маса судів - радник віце-прем'єра.