RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Школи майбутнього: стало відомо, що чекає маленьких українців

Від 1 вересня набувають чинності нові правила щодо проектування та реконструкції закладів освіти (крім дошкільних установ). Вони закладають основні вимоги, які стосуються площі забудови, наявності відповідних приміщень для організації навчання.

Про це розповідається у матеріалі ТСН.

"У будівлях закладів освіти залежно від типу передбачаються такі функціональні групи приміщень: класи, навчальні кабінети, лабораторії та аудиторії; зали креслення (в закладах професійної та вищої освіти); навчально-виробничі; навчально-наукові (у закладах вищої освіти); фізкультурно-спортивні; бібліотека; клубно-видовищні; харчування (ресторанного господарства); медичного обслуговування; адміністративно-службові; допоміжні та підсобні (вестибюль, гардероби, рекреації, санвузли, комори)", - повідомляє видання.

За новими стандартами сучасні школи матимуть: пандуси, захисну зелену смугу (дерева, кущі, газон) завширшки не менше 1,5 м, а з боку вулиць – не менше ніж 3 м, огорожу заввишки не менше ніж 1,2 м, під’їзди для пожежних машин до будівель, можливість об'їзду навколо будівлі, а також відкриті ділянки для стоянки автомобілів.

Як повідомляється, за новими нормативами будівлі повинні мати не більше трьох поверхів для закладів загальної середньої освіти (у великих містах, крім районів з сейсмічністю 7-8 балів, допускається будівництво чотириповерхових шкіл); не більше чотирьох поверхів для профтехучилищ.

Фізкультурно-спортивна зона передбачає криті та відкриті спортивні споруди та майданчики: для легкоатлетичних і гімнастичних занять, ігор у баскетбол, волейбол, футбол. Допускається також розміщення майданчика з тренажерним обладнанням та майданчика для катання на роликах.

Нові стандарти передбачають і те, що будівлі та споруди закладів освіти повинні обладнуватися мережами системи зв'язку, телевізійного та проводового мовлення, мережі Інтернет.

Опалення залишається централізованим, але допускається можливість використання альтернативних джерел: теплові насоси, сонячні колекторами, які можуть застосовуватися в разі активного використання будівлі влітку.

Окрім того, як зазначається, опалювальні прилади слід оснащати автоматичним регулятором температури повітря в приміщенні (терморегулятор або електронний регулятор витрати теплоносія).

Фото ТСН

Як повідомляв "Апостроф", виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун вважає шкільні лінійки 1 вересня шкідливими для здоров'я дітей.