RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​Стало відомо, як скандальний топ-розвідник "вбив" сотні українців

Через корупційні схеми першого заступника глави Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочко в тендерних закупівлях ліків для діалеза без необхідного лікування померли сотні пацієнтів.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла журналіст-розслідувач "Наших грошей" Леся Іванова.

"Починалося все це дуже давно і взагалі не з розвідки, а з СБУ і історії про діалізі. Рік тому СБУ втрутилася в закупівлі специфічного препарату для перитонеального діалізу. Це відбувалося під гаслом боротьби за чесну конкуренцію, але з боку було більше схоже на переділ фармринку. Закінчилося все дуже погано - на певний час закупівлі просто зупинилися", - розповіла журналістка.

За словами Іванової, через тендерні оборудки постраждали невинні хворі.

"Ситуація наступна. Є медичний протокол, а є тендерне законодавство, і вони суперечили один одному. Медичний протокол говорив, що людина повинна лікуватися тим, чим починав. Немає навіть клінічних досліджень, які б показували якусь статистику і взаємозалежність, що взагалі буде з пацієнтом, якщо почати заливати йому інші ліки, а потім знову ще якісь. Грубо кажучи, невідомо, що буде, якщо вести себе, як на відкритому тендері - що дешевше, те закупили і залили в пацієнта.

МОЗ двічі давав роз'яснення: ці препарати невзаємозамінні, і пацієнту не можна перемішувати одне з іншим. З іншого боку, є тендерне законодавство, яке говорить, що на торгах повинна бути конкуренція. Однак виробників всього два", - заявила вона.

Журналістка також повідомила, що листи, що призвели в глухий кут закупівлі дуже потрібного препарату підписував сам Семочко.

"Від СБУ посипалися "листи щастя" на замовників, медичних чиновників, обласні управління охорони здоров'я, лікарні про те, що є кримінальне провадження. Мовляв, якщо ви купуєте в одного виробника, то це змова і монополізація, давайте проводити відкриті торги і купувати ліки, як молоко . тобто на звичайному тендері. Листи підписав особисто Семочко. Цим питанням займалася конкретно економічна контррозвідка під його головуванням.

Ми зацікавилися цією людиною як топ-чиновником, який підписував листи, що призвели в глухий кут закупівлі дуже потрібного препарату. З боку чиновників це виглядало як призупинення процедури, а з боку пацієнтів - набагато гірше", - підкреслила Іванова.

Вона також розповіла, як після цього пацієнти, які не отримали потрібного препарату, почали "згасати" на очах.

"Деякий час люди простягали на запасах, деякі навіть користувалися простроченими препаратами, потім люди передавали препарати один одному. Діаліз - це річ, яку не можна переривати. Він повинен бути регулярним і стільки раз в день, скільки прописав лікар, інакше людина поступово згасає. Тиждень без діалізу - це кома і смерть. На півтора або два місяці поставки препаратів зупинилося взагалі. Купити ці ліки в аптеці можна, тому що це державна програма, і саме держава забезпечує препарати.

Постачальник веде реєстр кількості пацієнтів, яким він постачає препарат. За його даними, кризу не пережили близько двохсот чоловік. Я такого за свою практику ще не спостерігала, незважаючи на те, що проблеми з медичними закупівлями були часто. Так ми і зацікавилися Семочко. Сам собі медик, він вирішив, що краще медпротоколи знає, що повинні вливати в кров пацієнтам. І це був не перший випадок, коли ми бачили втручання Семочко в закупівлю медпрепаратів", - роз'яснила журналістка.

Більш детально про призначення "потрібних" людей на високі посади в Україні і наслідки читайте в матеріалі "Апострофа": В українських чиновників комплекс бога, смерті людей їх не зупинять - журналіст-розслідувач.