RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Проблеми із призовом до української армії: владі вказали на слабкі місця

Зрив армійського призову в Києві означає наявність серйозних проблем в системі забезпечення українських військових.

Про це "Апострофу" в інтерв'ю розповів військовий експерт Іван Апаршин.

За його словами, виконання плану за призовом в Києві на 8% і його перенесення на місяць говорить про те, що призов зірвано і це - вирок системі. Призовників можна затягувати в армію силою, однак це не вирішить проблеми.

"Добре, вони зараз наберуть цих людей, далі вони прийдуть в армію і не будуть служити з повною віддачою, а навпаки, будуть шукати, як цього уникнути. І я їх не засуджую, тому що армія - це складний механізм, все одно будуть якісь і негативні, і позитивні моменти. І готові до цього люди, які туди пішли свідомо, які розуміють, що таке армія, які розуміють що це їх життя, і ми маємо зробити так, щоб ті люди там залишились", - стверджує Апаршин.

Для цього необхідно змінити підхід до матеріального забезпечення військових.

"Дуже простий приклад: Міністерство оборони в бюджеті на 2019 рік збільшує на 40% грошове забезпечення військовослужбовців. Солдат, який прийшов служити перший рік - 10 тисяч гривень, а далі буде більше і більше. Але як вони це роблять? Вони будуть добавляти премії, робити якісь доплати. А якби це було в європейських країнах чи країнах НАТО, там структура грошового забезпечення зовсім інша: військове звання, посадовий оклад та вислуга", - говорить експерт.

Також, на думку Апаршин, важливим є питання житла для військовослужбовців.

"Анонсували, що буквально через місяць ми побачимо гуртожитки для військовослужбовців за контрактом, людські умови і так далі. Але знову ж таки солдати не хочуть жити в кімнаті по 5 осіб, постійно жити на території військової частини. Вони хочуть мати сім'ю, мати гарантії. Сьогодні Міністерство оборони витрачає 274 мільйони гривень, наскільки я знаю, на переобладнання казарм у гуртожитки. Але це гуртожитки. Це не вирішує проблему", - підкреслює він.

Детальніше про проблеми з призовом до армії читайте в інтерв'ю Івана Апаршина "Апострофу": Український призов: в армію потрібно більше обслуги.