RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Константинополь закликав РПЦ повністю не розривати відносини: названа причина

У Вселенського патріарха Варфоломія закликали РПЦ дозволити її мирянам відвідувати храми Константинопольського патріархату.

Про це повідомляє "Інтерфакс", посилаючись на слова архієпископа Харіупольского Іоанна, екзарха православних російських церков у Західній Європі.

За його словами, рішення Московського патріархату розірвати спілкування з Константинополем через його дій на Україні стало надмірним кроком. Він зазначив, що для мирян це "велике страждання".

"В силу свого одностороннього і, на наш погляд, надмірного характеру рішення, прийнятого Священним Синодом Московського патріархату, це очевидно, не застосовується в церквах Архиєпископії. У нинішній ситуації наші священики та диякони не допускаються до співслужінні в церквах, які належать до Московського патріархату. Але, відповідно до православної еклезіології, ця заборона не може ставитися до мирян", - заявив архієпископ.

Також він підкреслив, що "хрещені люди не є власністю єпископів, вони - члени єдиного церковного тіла, зібраного в тому місці, де вони знаходяться".

Однак у відповідь на заяву архієпископа Харіупольского Іоанна в РПЦ сказали, що парафіяни РПЦ уникають причащатися в храмах Константинопольського патріархату "не стільки через побоювання порушити якийсь заборону, а проявляючи вірність своїй Церкві, яку розривають беззаконними діями Константинополя".

"Врешті-решт, люди самі приймають рішення, погодившись зі своєю совістю", - заявив секретар Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату з міжправославних відносин протоієрей Ігор Якимчук.

Як повідомляв "Апостроф", глава синодального Відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ митрополит Іларіон заявив, що Константинопольський патріархат має намір повернути собі більше 20 церковних споруд в Україні, що належали йому до кінця XVII століття.