RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

У Києві обговорили, чи потрібна державі незалежна аналітика, і кому її запропонувати

29 листопада в рамках Всеукраїнського форуму організаційного розвитку громадянського суспільства пройшла дискусія "Коли і як держава буде фінансувати незалежну аналітику?", учасники обговорили питання готовності держави до фінансування незалежних наукових досліджень і аналітики, а також готовність самих аналітичних центрів боротися за державні замовлення.

Про це повідомили в прес-службі Міжнародного фонду "Відродження".

У дискусії взяли участь заступник директора Міжнародного фонду "Відродження" Інна Підлуська, керівник Інституту аналітики та адвокації Юрій Ромашко, виконавча директор Центру "Ейдос" Ольга Будник і директор аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Інна Підлуська розповіла про те, як повинна працювати система фінансування аналітичних центрів.

"Якщо аналітичний центр приходить до органу влади і пропонує провести аналітичне дослідження, а влада каже "Ок, знайдіть на це кошти ", - це неправильне взаємодія. Якщо чиновники самі знаходять ресурси від міжнародних донорів на розробку такої аналітики - це вже краще, але це все ще не той сценарій, за яким має відбуватися цей процес. Ми прагнемо до того, щоб якщо органи влади будуть бачити потребу в розробці аналітики, то вони самі бюджетували кошти на її розробку і зверталися до незалежних аналітичних центрів, які можуть це дослідження провести".- пояснила Інна Підлуська.

Юрій Ромашко розповів про результати дослідження державного замовлення аналітики щодо державного фінансування досліджень для недержавних аналітичних центрів. За його словами, система може працювати в Україні, проте все ще існує багато обмежень.

"Потрібно працювати з регіональними органами влади, пояснювати їм, навіщо це потрібно. Наприклад, ОТГ мають кошти на такі речі, але не знають, у кого замовити аналітику і навіщо це потрібно", - пояснив Ромашко.

За словами Ольги Будник, питання проведення досліджень не завжди актуальне для регіонів. Адже для створення якісної аналітики часто потрібно мати аналітиків на місцях. Однак в регіонах може просто не бути дійсно політично незалежних аналітичних центрів, які можуть зробити якісне дослідження.

"Потрібно мати якісне портфоліо, реноме. Але потрібно також працювати безпосередньо з органами влади. Потрібно пояснити їм, як аналітичні центри можуть допомогти у впровадженні політики тощо. Тільки маючи довіру до аналітичного центру та його неупередженості органи влади можуть піти на цей крок" , - поділилася власним досвідом Ольга Будник.

Єгор Стадний пояснив необхідність розробки стандартів проведення досліджень, адже якщо органи влади почнуть масово замовляти аналітику, можуть перемагати установи, що не мають відповідного досвіду і готують низькоякісні матеріали.

"Треба напрацьовувати стандарти, об'єднуватися і просувати їх. Без попередньої системи забезпечення якості, держава не отримає якісну аналітику, навіть якщо виділить на неї кошти. А це призведе лише до розчарування чиновників", - сказав Стадний.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство Тема: Наука
Теги: влада