RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Нардеп рассказал, как удалось ликвидировать "очередь смерти"

Своїми непрофесіоналізмом і бездіяльністю МОЗ змусив тяжкохворих пацієнтів чекати порятунку в "черзі смерті", адже їм не можуть допомогти в Україні через бездіяльності відомства.

Про це під час візиту до Чернігівської заявив народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль.

Він нагадав, що нинішня потреба на лікування понад 200 тяжкохворих за кордоном була 692,3 млн грн. МОЗ же заклав в бюджет тільки 389 млн грн. За ці кошти встигли пролікувати лише 141 пацієнта, і в травні гроші закінчилися.

МОЗ не зробив нічого, щоб зрушити ситуацію з місця, тому тяжкохворі організували майже 80-денну акцію протесту перед Міністерством охорони здоров'я:

"Чотиримісячна боротьба принесла результати. Пацієнти жили під МОЗ, депутати зверталися до МОЗ і Кабмін, ми провели не одне засідання спеціальної робочої групи при бюджетному комітеті, яку я очолив і відшукали невикористані залишки за програмами Міністерства охорони здоров'я - тоді як МОЗ говорив, їх немає. За жовтень-грудень ми знайшли необхідні кошти і збільшили фінансування програми лікування важкохворих за кордоном у 2018 році практично до 600 млн грн. ми разом врятували ще 72 людини! ", - розповів нардеп.

Валерій Дубіль запевнив, що головна мета була - не допустити повторення "черги смерті" в наступному році:

"У вересні, коли родичі важкохворих жили в наметах під МОЗ, ми були шоковані - в проекті бюджету на наступний рік МОЗ заклав ту ж дефіцитну суму на лікування важкохворих українців. Якої би вистачило до травня. Звичайно, влада цікавило тільки те, що буде до президентських виборів - так побудований бюджет. І тому я подав правку на збільшення цієї суми до необхідної ", - акцентував нардеп.

Нардеп запевнив, що його експертна група "Здоров'я нації" зробила все, щоб ліквідувати "чергу смерті" в цьому році і не допустити її повторення в наступному:

"На 2019 рік у бюджеті вже закладено 689 млн грн. Ми зможемо пролікувати близько 250 чоловік. Тепер все залежить від МОЗ - наскільки робота чиновників за відправку пацієнтів на лікування буде ефективною. В будь-якому випадку, разом з експертною групою і активістами потрібно контролювати процес" , - резюмував нардеп.