RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

3 жовтня

Всі новини

День святої Анни: історія, традиції і заборони в цей день

22 грудня православні християни відзначають День святої Анни. Це свято пов'язують із непорочним зачаттям праведною Анною дочки Марії - пресвятої Богородиці.

"Апостроф" дізнавався, як відзначають свято Анни і яких дій в варто уникати в цей день.

За традицією цього дня починається з молитви за дітей. Ті, кому Бог ще не послав дитини - просять святу Анну про зачаття, а безплідні люди просять вилікувати їх від цієї хвороби. Також вагітні жінки моляться за благополучні пологи і здоров'я для себе і малюка. У День святої Анни в старовину влаштовували дівич-вечори, щоб дівчата могли узгодити, як святкувати різдвяні свята. Також вони виготовляли різні новорічні прикраси. Крім того, з цього дня починали активно готуватися до свят: господині робили генеральне прибирання в будинку і заготовляли продукти до Різдва.

В день святої Анни жінкам забороняється в'язати, вишивати і взагалі брати в руки голку або нитка - інакше буде боліти голова. Також в цей день не прийнято прати і прибирати. І взагалі рекомендується відмовитися від будь-якої роботи.

Крім того, віруючим слід дотримуватися Різдвяний піст. Не можна їсти м'ясо, молочні продукти і навіть рибу (в Різдвяний піст її їдять тільки по вівторках, четвергах, суботах і в неділю).

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму. Вона вийшла заміж за святого Йоакима, але довгий час Свята Анна була безплідною. У розпачі Іоаким пішов у пустелю і там 40 днів постив, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитини, молилася і Анна. Незабаром з'явився їй архангел Гавриїл і сказав, що почне вона дочку Марію, через яку буде дароване спасіння всьому світу і яку благословить весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилася Пресвята Діва Марія.

Цікаво, що більшість ікон, присвячених цьому дню, зображують Пресвяту Діву, яка топче голову змії. Внизу ікони святі Йоаким і Анна зображуються зазвичай з молитовно піднятими вгору руками і очима, які дивляться Божої Матері, ніби ширяє в повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами зображена куля, оповита змієм, що означає диявола.

У давнину свято називали "народження сонця", адже на 22 грудня припадає зимове сонцестояння - це найкоротший день року. Існує така приказка: "У день Анни світловий день додається на гороб'ячий крок". У давнину був звичай давати 24 срібники дзвонарю, який сповіщав про народження сонця, а за те, що оголошував "повернення сонця на зиму", змушували добу відсидіти у в'язниці. Згідно з народними віруваннями, літо зустрічається з зимою два рази в рік - на Стрітення і в день святої Анни.

Як повідомляв "Апостроф", в день святого Миколая, 19 грудня, в Луцьку встановили рекорд, написавши найдовший лист святому Миколаю в Україні.