RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Я - Бандера: історик розповів, кому вигідний скандал з поліцією в Києві

Ситуація з побиттям активіста націоналістичної організації С14 поліцейським в Києві була використана політиками і керівництвом Нацполіціі з метою піару і відволікання уваги від реальних проблем.

Про це "Апострофу" розповів доктор історичних наук Георгій Касьянов.

"Скандал з "Лягай, Бандера!" явно спровокований і розкручений - це абсолютно чітка медійна і політтехнологія, що перетворила окремий випадок у якусь велику проблему", - вважає він.

За його словами, цей інцидент сигналізує про серйозну проблему в суспільній свідомості і поведінці.

"Візьмемо флешмоб, який запустили поліцейські: "Я - Бандера! Слава Україні!". Вони знають, хто такий Бандера? Наскільки глибоко вони знайомі з історією і його біографією? Я дуже в цьому сумніваюся. Напевно начальство дало команду і вони швидко відреагували", - припустив Касьянов.

У той же час, ЗМІ та політики з радістю використали цей скандал для своїх цілей.

"Представникам націоналістичних організацій він вигідний як піар їхнього руху і його символів. Поліцейське начальство охоче включилося, оскільки ця роздута історія відволікає увагу суспільства від проблем з "реформованою" поліцією", - зазначив історик.

Крім того, Касьянов критично поставився до флешмобу поліції "Я - бандерівець".

дуже сумніваюся, що автор поста глибоко обізнаний про те, хто такі бандерівці. Можливо, він "харчується" ерзацами пропаганди Українського інституту національної пам'яті, але виглядає це як пристосуванство під політичну кон'юнктуру. І це дуже непокоїть. Виходить, що наш порядок охороняють люди, які пристосовуються під ідеологічні віяння. Якби поліцейський крикнув "Лягай, комуняка", і з цього приводу висловили невдоволення можновладці і "обурена громадськість" - чи з'явився б хештег "Я - комуніст"? А якщо керівництво поліції - переконані "бандерівці", тоді виникне питання про деполітизацію поліції", - говорить Касьянов.

Детальніше про скандал з побиттям активіста в Києві читайте в матеріалі "Апострофа": "Лягай, Бандера": кому вигідний скандал і чому його роздмухують.