RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

​Знущання і допомога фейковим АТОшникам: нові подробиці про скандального полковника ЗСУ

Полковник, який потрапив у секс-скандал із домаганнями в одній із військових частин ЗСУ, також знущався над солдатами і проробляв махінації з "липовими" учасниками АТО.

Про це пише видання "Факти".

За словами підполковника Віктора Міщука, який до весни 2018 року був замом у скандального полковника, він не раз ставав свідком того, як командир принижував підлеглих. Наприклад, у нього був метод покарання солдат клізмою.

"Військовослужбовців, яких командир підозрював у вживанні спиртних напоїв, він відправляв в санчастину... робити клізму. І не тільки тому, кого він запідозрив, але і його друзям теж - "для профілактики ". Інших підлеглих примушував знімати це на відео. Потім шантажував військових цим відео. Коли один такий відеоролик хтось виклав в Інтернет, почалося розслідування. Відкрили кримінальне провадження за статтею "Перевищення влади і службових повноважень з боку посадової військового особи". Після цього командир почав тиснути на свідків. Погрожував медсестрі, яка ставила солдатам клізму за його наказом. В результаті справу зам'яли. Я не впевнений, що вона була закрита. Схоже, розслідування просто зійшло нанівець", - розповів Міщук.

Були й інші знущання. Після того як командир побачив на території частини недопалки, старшина роти протягом двох тижнів носив за спиною вогнегасник. Інших офіцерів тиждень змушував ходити в касках - щоб "мізки варили".

За словами Віктора Міщука, командир також допомагав своїм знайомим отримувати статус учасника бойових дій.

"Наприклад, історія з його знайомим суддею. Він оформив цього суддю в частину креслярем, після чого за документами той нібито поїхав в зону АТО. Але тільки за документами. Після чого точно так же по документам повернувся і отримав УБД. Історія розкрилася, коли з'ясувалося, що в той час, коли суддя ніби як перебував в АТО, він виносив судові рішення. За цим фактом порушили справу, суддю в результаті звільнили. А командиру - нічого...", - розповів підполковник.

Міщук, який відповідав за морально-психологічний стан солдатів, визнає, що не раз розповідав про методи роботи полковника слідчим Головного управління Військової служби правопорядку ЗСУ. Також, за його словами, багато хто скаржився анонімно. Але, незважаючи на таку кількість відкритих кримінальних проваджень, полковник продовжує виконувати свої обов'язки. Тим часом в ЗСУ офіційно заявили, що звинувачення, висунуті лейтенантом Валерією Сікал проти командира частини, частково підтвердилися.

"Свідки, яких вона вказала, були опитані, але, скажімо так, не підтвердили ті звинувачення, які вона висувала. Сам начальник сказав, що таких дій з його боку не було. Це все, що встановила перевірка", - заявив спікер Військової служби правопорядку ЗСУ Сергій Губенко.

Він також повідомив, що перевірка встановила упереджене ставлення до лейтенанту Сікал в "питанні переходу її на інше місце служби, але мова про домаганнях військовослужбовця не йшлося".

Слідство, яке веде поліція, триває.

Як повідомляв "Апостроф", офіцер ЗСУ Валерія Сікал, яка виявилася в центрі скандалу з сексуальними домаганнями свого командира, розповіла нові подробиці неприємної історії.