RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

За вихід до другого туру будуть боротися Зеленський, Тимошенко, Порошенко і Ляшко - свіже соцопитування

Згідно результатів свіжого соцдослідження за вихід до другого туру президентських виборів будуть боротися Володимир Зеленський, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Олег Ляшко.

Про це повідомляє "Інформатор.

Фонд «Українська політика» опублікував дані дослідження, проведеного спільно з Інститутом маркетингу і консалтингу на початку березня (з 04.03 по 10.03.2019). Обсяг вибірки - 3986 респондентів. Структура вибірки: 23 обласних центри (крім Донецька і Луганська) та м.Київ, 5 великих міст (Маріуполь, Кам'янське, Кременчук, Бровари, Кривий Ріг), 24 малих міста, 26 селищ, 64 села. Похибка становить ± 1,5%.

Маючи свіжі дані, можна побачити чіткішу картину і головні електоральні тенденції на передвиборній фінішній прямій.

В ході останнього дослідження респондентам було задано 5 питань, завдяки відповідям на які соціологи змогли простежити актуальні настрої в суспільстві.

У зв'язку з великим ажіотажем навколо двох великих скандалів, які розвивалися в кінці лютого - початку березня, респондентам було поставлено запитання щодо впливу останніх подій на їх думку напередодні виборів.

На питання про наслідки скандалу навколо пісенного конкурсу «Євробачення», 47,3% респондентів заявили, що подібні події підривають репутацію України на міжнародній арені. У той же час, 37,8% опитаних сказали, що подібний скандал їх не цікавить або не має ніякого значення. Тільки 7,3% опитаних підтримали дії НГТУ. Не змогли відповісти на поставлене запитання 7,6% респондентів.

Найвірогідніше, з огляду на досить великий відсоток респондентів, які нейтрально відреагували на відмову української сторони від участі в «Євробаченні», подібний скандал не матиме значного впливу на настрої виборців напередодні виборів. Також досить помітним є спад хвилі обговорення даного скандалу в соціальних мережах, що також демонструє подібні тенденції.

У той же час, на питання щодо скандалу навколо Укроборонпрому і найближчого оточення президента, 24,3% респондентів заявили, що Порошенко повинен піти у відставку. Подібна цифра є досить показовою, особливо на тлі зростаючого антирейтингу чинного президента. Ще 20,8% опитаних вважають, що необхідно покарати винних у розкраданнях в оборонній сфері. У той же час, 13,4% респондентів заявили, що перш ніж робити якісь заходи, необхідно дочекатися висновків міжнародного аудиту, раніше анонсованого самим Порошенко. Тільки 12,8% респондентів заявили, що Гладковських необхідно виправдати, оскільки подібні дії виправдовуються в умовах воєнного часу. При цьому 13,3% опитаних нічого не чули про скандал, а ще 15,4% респондентів не змогли сформувати своє ставлення до ситуації.

Безсумнівно, даний скандал не залишився без уваги громадськості і залишив досить серйозний відбиток на репутації Порошенко, вельми негативно відбившись на його рейтингах. У порівнянні з попереднім дослідженням, яке проводилося з 25 лютого по 3 березня, рейтинг Порошенко знизився більш ніж на 2%. Даний показник можна вважати безпосереднім відображенням скандалу навколо Укроборонпрому. У той же час, 12,8% опитаних, які вважають подібні дії Гладковських правомірними в подібних умовах, можуть вважатися основою електорального ядра Порошенко, яке навіть в подібній ситуації буде підтримувати його кандидатуру на майбутніх виборах.

42,7% респондентів заявили, що за останній рік їхні політичні симпатії змінилися і в даний час вони готові віддати свій голос за кандидата, якого не підтримували раніше. У той же час 37,7% опитаних відповіли, що не змінювали свою думку і готові віддати свій голос за того ж кандидата, що і рік тому. Ще 15,1% не змогли відповісти на дане питання. Згідно з результатами попередніх досліджень, значно збільшився відсоток тих виборців, які змінили свою думку і планують віддати голос за іншого кандидата. Наприклад, в попередньому дослідженні таких було 35,6%. Головною причиною зміни політичних симпатій у суспільстві є активізація агітаційних процесів і значне зростання політичної реклами, пік якої відзначається якраз в останній місяць перед виборами.

Також, за результатами проведеного дослідження, простежуються певні зміни в рейтингових показниках кандидатів в президенти. Найбільша кількість респондентів на майбутніх виборах готові віддати свої голоси за Володимира Зеленського (16,4% від загального числа, 23,5% від тих, хто точно визначилися зі своїм вибором). Незважаючи на незначне просідання (в порівнянні з попереднім опитуванням), Зеленський продовжує утримувати впевнену першість в рейтингових показниках.

На другому місці - лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (11,1% від усіх опитаних, 15,9% від тих, то визначився). На третьому, за результатами дослідження, місці знаходиться діючий Президент України Петро Порошенко (відповідно 13,8% і 15,5%), якому практично повністю вдалося скоротити відставання від Тимошенко.

По суті, за два тижні до виборів можна спостерігати боротьбу за срібні медалі, яка значно посилюється на тлі практично однакових рейтингових показників. На четвертій позиції, згідно з результатами дослідження, закріпився Олег Ляшко (7,3% і 10,5%). З огляду на результати попередніх досліджень, варто відзначити, що Ляшко твердо зберігає свої позиції і електоральні симпатії.

6,4% респондентів (9,1% від тих, хто визначився) готові проголосувати за висуванця Опозиційного блоку Олександра Вілкула. Очевидно що об'єднання з Євгеном Мураєвим, яке відбулося минулого тижня, дало позитивний результат в рейтингових показниках, що допомогло О.Вілкулу стати реальним лідером південно-східного електорату.

П'яту позицію в рейтингу, за результатами даного дослідження, з Олександром Вілкулом ділить Анатолій Гриценко (відповідно 6,4% і 9,1%). Об'єднання Гриценко з іншими політичними силами (Садовий, Добродомов, Гнап), позитивно позначилося на його рейтингах, але, в підсумку, зростання виявилося незначним, як і динаміка посилення позицій, особливо на тлі лідерів виборчих перегонів.

Значне просідання в рейтингових показниках відзначається у Юрія Бойка (5,7% від усіх опитаних, 8,2% від тих, хто визначився). На тлі скандалів і відсутності чітких дій, які багато в чому замінюються відвертим популізмом, Юрій Бойко поступово здає позиції. Незважаючи на заклики до об'єднання, команда Бойко так і не змогла отримати підтримку інших кандидатів в президенти, в чому, як видно, виявляється нездатність до співпраці і відсутність будь-якої стратегії в діях.

Також, невеликі тенденції до зростання демонструють рейтингові показники Ігоря Смешка. За нього готові віддати свої голоси 2,4% виборців від загального числа і 3,5% від тих, хто точно визначилися зі своїм вибором.

Підтримати іншого кандидата готові близько 4% опитаних (3,1% і 4,4% відповідно). У той же час, 30,3% респондентів не змогли відповісти на питання щодо підтримки кандидата. Нагадаємо, у 2018 році на обслуговування всіх видів діяльності президента Петра Порошенка з бюджету було витрачено 1 млрд. 34,2 млн. гривень.

Джерело: https://informator.news/kandydat-na-vtoroy-tur-zelenskyy-tymoshenko-poroshenko-liashko-dann-e-sotsyssledovanyia/