RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

В Україні розпочався весняний призов до ЗСУ: кого заберуть і що потрібно знати

З 1 квітня в Україні стартує весняний призов в армію.

Призов триватиме три місяці - до 30 червня. Військкомати планують залучити до Збройних сил кілька десятків тисяч новобранців. Таку кількість військовослужбовців планують збільшити через проблеми при організації набору в попередні кампанії.

Призивають молодих людей у віці від 20 до 27 років, які придатні за медичними показаннями і не входять в певний перелік категорій, які звільняються від несення служби.

Хто може не служити:

  • мають двоє і більше дітей, вагітну дружину або дитину-інваліда;
  • є єдиними годувальниками в сім'ї;
  • виховують маленьку дитину у віці до 3-х років.
  • працюють поліцейськими, лікарями, викладачами, а також студенти, інші категорії.

Всупереч поширеним чуткам, зупиняти на вулицях, щоб забрати в військкомат не будуть, не маючи на це права. Також забирати з виборчих дільниць неможливо. Нагадаємо, будь-яку перевірку документів можуть здійснювати тільки співробітники поліції і з зазначенням причини.

Офіційним приводом прийти до військкомату може бути тільки повістка. Її вручає в руки особисто представник військкомату, а призовник, який її отримав, зобов'язаний розписатися. Потім він повинен прийти в зазначений час до військового комісаріату за місцем проживання, пройти там медкомісію, яка і вирішить - придатний він до служби чи ні.

Згідно з законом про набір призовників до армії, який прийняв президент Петро Порошенко ще у вересні 2018 року, строкову службу в ЗСУ повинні пройти всі чоловіки від 20 до 27 років, визнані придатними до стройової підготовки.

Відповідно до закону, за ухилення від служби можна отримати штраф, так і реальний термін. За неявку до військкомату - штраф від 85 до 119 гривень, і 170-255 гривень - за повторне порушення (неявки).

Кримінальну відповідальність можна отримати в тому випадку, якщо поставивши підпис на повістці призовник прийшов у військкомат, пройшов медкомісію, був визнаний придатним до служби, а потім не з'явився на місце збору новобранців. За таке порушення загрожує від 2 до 5 років в'язниці. Правда, найчастіше за таке дають умовний термін.

Всього призов тривати півроку. Наступний осінній набір військовослужбовців пройде з 1 жовтня по 31 грудня.

У той же час, як запевняють у військкоматах, в зону проведення ООС новобранців не відправлятимуть. Вони будуть служити в ППД - пунктах постійної дислокації. Це військові частини, де будуть проходити тренування. Призовникам без вищої освіти треба служити 18 місяців, а зі ступенем спеціаліста або магістра - 12 місяців.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі показали фото вдалого удару ЗСУ по форпосту бойовиків "Крокодил" під Донецьком.